26.7.17

Domowy budyń czekoladowy (Budino al cioccolato fatto in casa)

Jak tylko spróbujecie domowego budyniu czekoladowego, nie będzie Was kusiło na przygotowanie kupnego budyniu z torebki. Budyń jest bardzo kremowy, delikatny w smaku, niesamowicie pachnie czekoladą i wanilią, wprost rozpływa się w ustach. Polecam serdecznie i życzę smacznego!


****

Non appena avrete provato il budino al cioccolato con l'aggiunta della vaniglia, probabilmente non sarete più interessati a comprare quella che è la versione industriale comunemente venduta in bustine. Il budino fatto in casa sarà infatti molto cremoso, delicato nel gusto ma soprattutto molto gustoso! Buon appetito! 





SKŁADNIKI (na 4 porcje)

400 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
80 g cukru trzcinowego
70 g masła
40 g mąki 
1 laska wanilii

****

INGREDIENTI (per 4 persone)

400 ml di latte
100 g di cioccolato fondente
80 g di zucchero di canna
70 g di burro
40 g di farina
1 bacca di vaniglia





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od podgrzania mleka.
  2. W międzyczasie w drugim garnuszku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, ziaren z laski wanilii i czekolady pokrojonej na drobne kawałki.
  3. Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje.
  4. Budyń przelewamy do 4 małych foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il budino, iniziate scaldando il latte.
  2. In un'altra pentola fate sciogliere il burro con lo zucchero, i semi di una bacca di vaniglia e il cioccolato tagliato grossolanamente. 
  3. Quando il cioccolato e il burro sarà sciolto aggiungete successivamente la farina, avendo cura di mescolare in continuazione per evitare la formazione di grumi. Per ultimo versate il latte a filo continuando a mescolare. Fate cuocere il budino per circa 4-5 minuti, fino a che non si addensa.
  4. Versate il budino in 4 stampini monoporzione, lasciateli intiepidire e poi fate raffreddare in frigorifero per circa 1-2 ore.


Smacznego! Buon appetito!

Z dziećmi i dla dzieci 2017


Łakocie z domowego zacisza

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe budynie :) Pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciut więcej jest pracy przy domowych domowych, ale potem jaki smak :)

      Usuń
  2. Aż się rozmarzyłam :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, muszę wreszcie zrobić!
    Wyglada idealnie...
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieknie dziekuje Kasiu :) To sama przyjemnosc brac udzial w Twojej akcji! Bardzo fajnie, ze ja stworzylas :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger