5.7.17

Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle)

Dziś przygotowałam przepis dla wielbicieli gorzkiej czekolady i migdałów. Domowe czekoladki wzbogacone wanilią i mlekiem skondensowanym, słodycz, która uzależnia i trudno poprzestać na spróbowaniu tylko jednej. Smacznego!


****

Oggi ho preparato una ricetta che incontrerà i favori degli amanti del cioccolato fondente e delle mandorle. Ecco a Voi dei cioccolatini a cui ho aggiunto della vaniglia e del latte condensato. Sarà difficile assaggiarne solo uno, in quanto provocheranno dipendenza. Buon appetito!





SKŁADNIKI

400 g gorzkiej czekolady
250 g mleka skondensowanego słodzonego 
100 g migdałów 
70 g masła 
1 laska wanilii


****

INGREDIENTI

400 g di cioccolato fondente
250 g di latte condensato 
100 g di mandorle
70 g di burro
1 bacca di vaniglia




PRZYGOTOWANIE


W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę z dodatkiem masła i mleka skondensowanego. Masę mieszamy, nie dopuszczając do jej zagotowania. 

****

PREPARAZIONE

Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere con il burro e il latte condensato, mescolando di tanto in tanto. Non fate bollire il composto. 




Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone migdały oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  

****

Togliete dal fuoco il cioccolato sciolto. Aggiungete le mandorle tritate grossolanamente e i semi di una bacca di vaniglia. Mescolate bene per amalgamare gli ingredienti.




Czekoladową masę przekładamy do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch czekolady dokładnie wyrównujemy, dekorujemy migdałami.  
Czekoladę schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

****

Foderate con la carta da forno una teglia della misura di 20x30 cm. Versate il composto di cioccolato livellando la superficie.
Decorate la superficie con le mandorle.
Lasciate rassodare in frigorifero per almeno 3 ore.




Przed podaniem czekoladę kroimy w kostkę.

****

Prima di servire, tagliate il cioccolato a cubetti.



Smacznego! Buon appetito!

Z dziećmi i dla dzieci 2017

8 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, tak przygotowanej czekolady jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :)
      polecam serdecznie czekoladę, jest bardzo smaczna, ale uprzedzam, jest bardzo wciągająca ;):) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne czekoladki, a czekolada i migdały to połączenie idealne :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i oczywiście polecam :)))

      Usuń
  3. Oj, ciężko oprzeć się takim pysznościom. Zrobię razem z Synkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, bo to fajna zabawa ;) życzę Wam smacznego :)

      Usuń
  4. ALEŻ cudne!
    Muszę zapamiętać, bo dzieckom na pewno się spodoba!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :) Czekoladki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którym bardzo smakowały i już mam zamówienie na kolejne czekoladki :) Polecam serdecznie i pozdrawiam :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger