6.7.17

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami (Zucchine ripiene di formaggio alle olive e erbe)




SKŁADNIKI

4 okrągłe cukinie
200 g serka typu philadelphia
50 g zielonych oliwek
2 żółtka 
1 ząbek czosnku
oregano
bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz  

****

INGREDIENTI

4 zucchine tonde
200 g di formaggio tipo philadelphia
50 g di olive verdi
2 tuorli
1 spicchio d'aglio
origano
basilico
olio d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie faszerowanej cukinii rozpoczynamy od jej dokładnego umycia. Cukinie blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Z cukinii odcinamy kapturki, które odkładamy na bok. Wybieramy miąższ ze środka cukinii, zostawiając ok. 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążone cukinie solimy a miąższ drobno kroimy. 
  3. Na koniec przygotowujemy farsz. W misce mieszamy serek z żółtkami, dodajemy miąższ cukinii, drobno pokrojone oliwki, ząbek czosnku oraz listki bazylii. Masę doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy.
  4. Farszem napełniamy wydrążone cukinie i przykrywamy kapturkami. Cukinie przekładamy do formy do pieczenia. 
  5. Cukinie pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy kapturki i podpiekamy cukinie ok. 5 minut rozgrzewając piekarnik do temperatury 200 stopni.


****

PREPARAZIONE
  1. Lavate le zucchine e scottatele per circa 5 minuti in acqua bollente. Scolatele e lasciatele raffreddare.
  2. Asciugate le zucchine e tagliate la calotta per formare il cappello. Scavate le zucchine, lasciando 1 cm circa di spessore. Salate l'interno delle zucchine. Tritate finemente la polpa estratta.
  3. A questo punto preparare il ripieno. In una ciotola mescolate il formaggio con 2 tuorli. Aggiungete la polpa di zucchine, le olive tagliate finemente, un spicchio d'aglio ed il basilico tritato finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Mescolate bene il tutto.
  4. Riempite le zucchine con il ripieno di formaggio. Distribuite le zucchine ripiene all'interno della teglia con le loro calotte.
  5. Infornate le zucchine in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25 minuti. Togliete le calotte e infornate nuovamente per circa 5 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię faszerowana :) Smakuje świetnie i można ją przygotować na wiele sposobów :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) To prawda, cukinia jest super warzywem i tak bardzo uniwersalnym, można ją przyrządzać na wiele sposobów :) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Ale pięknie się ten żółty z zielenią komponuje:) Ty to masz rękę do przedstawienia dania tak, by od razu ślinka człowiekowi cieknęła;) Cukinia jest u mnie w czołówce ulubionych warzyw, więc bądź pewna, że przepis przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu :) Twoje słowa to dla mnie ogromne wyróżnienie, nawet nie wiesz jak mi miło :) bardzo Ci dziękuję!!!
      Cukinię polecam serdecznie i życzę smacznego ;) przesyłam moc pozdrowień :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger