28.7.17

Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate)





SKŁADNIKI (4 porcje)

1 kg cukinii
1 ząbek czosnku
400 ml bulionu warzywnego
bazylia
mięta 
l, pieprz 

*Dekoracja: ogórek, marchew, żółta i czerwona papryka


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

1 kg di zucchine
1 spicchio d'aglio
400 ml di brodo vegetale
basilico
menta
sale, pepe

*Decorazione: cetriolo, carote, giallo e rosso peperone





PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinie kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dodajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Zupę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.  
  3. Przed podaniem chłodnik oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką.

****

PREPARAZIONE
  1. Spuntate le zucchine, tagliatele a pezzi e lasciatele cuocere bel brodo finché risulteranno tenere. Aggiungete 10 foglie di basilico, 5 foglie di menta e 1 spicchio d'aglio. Aggiustate di sale e pepe.
  2. Frullate il tutto per ottenere una zuppa omogenea. Fate riposare la crema in frigorifero per circa 1-2 ore.
  3. Servite la zuppa con una spolverata di pepe macinato fresco e le verdure (cetriolo, carote e peperoni) tritate finemente.

Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczny pomysł :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. Aż sobie zapiszę link w zakładkach, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger