12.6.17

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą (Crepes salati al tonno e fagioli rossi)





SKŁADNIKI

Ciasto na naleśniki
250 g mąki pszennej
500 ml mleka
3 jaja
30 g masła   

Farsz
2 ogórki
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
200 g tuńczyka w sosie własnym 
100 g pomidorków
200 g czerwonej fasoli
100 g kukurydzy
suszone oregano
bazylia
sól, pieprz    

****

INGREDIENTI

Impasto per crepes
250 g di farina
500 ml di latte
3 uova
30 g di burro   

Ripieno
2 cetrioli
1 cipolla rossa
1 peperone rosso
200 g di tonno al naturale
100 g di pomodorini
200 g di fagioli rossi
100 g di mais
origano secco
basilico   
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Naleśniki 

W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. W ten sposób smażymy resztę naleśników.  

Farsz

W misce mieszamy tuńczyka, kukurydzę, czerwoną fasolę. Dodajemy ogórki, czerwoną paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość dokładnie mieszamy.


****

PREPARAZIONE

Crepes

Rompete le uova in una ciotola e sbattetele con una frusta. Aggiungete il latte e il burro sciolto, mescolate bene. Per ultimo aggiungete la farina setacciata con un pizzico di sale. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
Coprite la ciotola con della pellicola e lasciate riposare per circa 30 minuti in frigorifero.
Scaldate una padella antiaderente adatta per le crepes. Versate un mestolo di impasto distribuendolo su tutta la superficie. Dopo 1 minuto girate le crepes e fate cuocere la crepes sull’altro lato. Ripetete questa operazione fino a finire l’impasto.

Ripieno

In una ciotola mescolate il tonno, il mais, i fagioli rossi già cotti. Aggiungete la cipolla, il peperone rosso e i cetrioli tagliati a dadini. Aggiustate di sale, pepe, origano e basilico. Mescolate bene il tutto.




Naleśniki napełniamy farszem, podajemy z pomidorkami i np. pesto z bazylii lub salsą verde. 

****

Farcite le crepes con il ripieno. Servite le crepes con i pomodorini e il pesto di basilico o la salsa verde.




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię naleśniki, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :) zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie żółciutkie naleśniki, podane na przepięknym talerzu:D Całość wygląda obłędnie. No i ten farsz... kolejnym przepisem trafiasz w moje gusta:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Ewo za tak miłe słowa :))) cieszę się, że spodobał Ci się przepis, polecam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ależ przepiękne *.* Bardzo mi się z kuchnią meksykańską skojarzyły - i przez kolor i przez fasolę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) co jakiś czas zdradzam włoską kuchnię ;) i próbuję nowych smaków :)

      Usuń
  4. Cudownie wyglądają te naleśniki! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci pięknie za komentarz i odwiedziny :) pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger