8.6.17

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią, orzeszkami piniowymi i ricottą (Pesto alla siciliana)

Kiedy marzę o wakacjach od razu oczami wyobraźni widzę Sycylię, jej cudne krajobrazy i przepyszne jedzenie, pełne smaku i kolorów. Takie jest własnie sycylijskie pesto, pachnące latem, słońcem, niesamowicie aromatyczne, kolorowe a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli kuchni włoskiej. Smacznego!




SKŁADNIKI

500 g pomidorów
200 g ricotty
100 g parmezanu
30 g orzeszków piniowych
10 listków bazylii
2 ząbki czosnku
oliwa extravergine
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

500 g di pomodori ramati
200 g di ricotta
100 g di parmigiano
30 g di pinoli
10 foglie di basilico
2 spicchi d'aglio
oliva extravergine d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia pomidorów i listków bazylii. Pomidory przekrawamy na ćwiartki i nożem wykrawamy środek pomidora, usuwając pestki i sok. 
  2. Do blendera wrzucamy pomidory, listki bazylii, ricottę, tarty parmezan, obrane 2 ząbki czosnku oraz orzeszki piniowe. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 50-70 ml. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  3. Gotujemy dowolny rodzaj makaronu.
  4. Pesto mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
  5. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, posypujemy startym parmezanem, dekorujemy orzeszkami piniowymi i listkami bazylii. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il pesto iniziate lavando bene i pomodori e le foglie di basilico. Tagliate i pomodori a metà, eliminate la parte interna, i semini e il succo.
  2. Mettete nel tritatutto i pomodori, 2 spicchi d'aglio sbucciate, la ricotta, le foglie di basilico, i pinoli e il parmigiano grattugiato. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 50-70 ml. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe.
  3. Scolate la pasta lasciandola bene al dente.
  4. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 1-2 cucchiai per diluire il pesto. Ultimate mescolando bene il pesto. 
  5. Condite la pasta con il pesto, servendola con il parmigiano grattugiato, i pinoli e alcune foglie di basilico.





Smacznego! Buon appetito!

Polak po Włosku

5 komentarzy:

  1. Pesto uwielbiam w każdym wydaniu - bazyliowe, roso, pietruszkowe :) Wszystkie mi smakują :) Twoje wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne to pesto *.* ostatnio robiłam takie zwykłe czerwone, al z ricottą i orzeszkami pini to musi być magia *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci serdecznie przepis, ponieważ pesto zaskakuje swoim smakiem, jest delikatne ale jednocześnie aromatyczne :) pozdrawiam :)))

      Usuń
  3. Fantastyczne. :) W zeszłym roku byliśmy we Włoszech i między innymi chwilę na Sycylii. Aż wszystkie wspomnienia kubków smakowych wracają z migawkami krajobrazów. :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger