1.6.17

Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem (Orsetti alle carote con cuore di cioccolato)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem dedykowanym wszystkim dzieciom.
Dla wszystkich małych istotek przygotowałam słodkie misie z ciasta marchewkowego, które jest lekkie, wilgotne i delikatne w smaku. Dzieci uwielbiają niespodzianki, dlatego w każdym misiu znajdą coś niespodziewanego i bardzo pysznegoBrzuszek misia, łapki, oczki a nawet uszki kryją w sobie krem czekoladowy. Smacznego :)
Ps. Wszystkim dzieciom, tym dużym i małym, życzę wszystkiego najlepszego, zawsze uśmiechniętej buzi, wesołej zabawy i mnóstwa słodkich całusów!!!

****

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta dedicata a tutti i bambini.
Pensando proprio ai più piccoli ho preparato dei dolcetti a base di carota e a forma di orsetto. La soluzione proposta risulterà leggera, soffice e dal gusto particolarmente delicato. Ai bambini piacciono sempre le sorprese, per questa ragione in ogni orsetto troveranno qualcosa di delizioso e inaspettato. Pancia, zampe, occhi e perfino le orecchie custodiscono al loro interno una gustosa crema di cioccolato. Buon appetito :)
P.s. A tutti i bambini, sia grandi che piccini, auguro sempre il meglio, oltre a tanti momenti ricchi di sorrisi, di basi e di piacevole gioco!!!




SKŁADNIKI

Misie
100 g mąki pszennej  
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki migdałowej
250 g startej marchewki
100 g cukru trzcinowego
16 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
90 g masła 
3 jaja
szczypta soli

Krem czekoladowy
1 torebka budyniu czekoladowego
400 ml mleka
50 g masła


****

INGREDIENTI

Orsetti
100 g di farina 
50 g di fecola di patate
50 g di farina di mandorle
250 g di carote grattugiate
100 g di zucchero di canna
16 g di lievito vanigliato
1 bustina di vanillina
90 g di burro
3 uova
un pizzico di sale

Crema di cioccolato
1 bustina di budino al cioccolato
400 ml di latte
50 g di burro





PRZYGOTOWANIE

Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. 


****

PREPARAZIONE

Sbucciate le carote, poi grattugiatele finemente.




W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

****

In una ciotola mescolate la farina setacciata con la farina di mandorle, poi aggiungete la fecola di patate, il lievito vanigliato e un pizzico di sale.




W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz startą marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy.

****

In un'altra ciotola montate le uova con lo zucchero e la vanillina fino a ottenere una crema soffice e spumosa. Successivamente aggiungete il burro sciolto e raffreddato, poi le carote grattugiate. Per ultimo aggiungete il mix di farina. Mescolate bene il tutto.




4 foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do foremek.
Misie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

****

Versate l'impasto in 4 stampini a forma di orsetto, che avrete prima imburrato e infarinato.
Cuocete in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-30 minuti.




W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Ugotowany i ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.

****

Nel frattempo preparate la crema di cioccolato. Montate il budino raffreddato con il burro morbido a temperatura ambiente fino ad ottenere una crema.




Krem czekoladowy przekładamy do szprycy do ozdabiania tortów z cienką końcówką. 
Za pomocą szprycy w brzuszku misia, łapkach, uszkach i oczkach robimy małdziurki, które napełniamy przygotowanym kremem. Na koniec dekorujemy misia pozostałym kremem czekoladowym. Wasze misie są już gotowe!

****

Riempite il sac à poche con il crema di cioccolato.
Prendete gli orsetti e praticate dei piccoli buchi al centro della pancia, dei piedini, degli occhi e delle orecchie. Per fare questo potete utilizzare il becco piccolo di una sac à poche. Riempite le cavità degli orsetti con la crema di cioccolato. A questo punto i Vostri orsetti saranno già pronti!




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Rewelacyjne misie :) Biorę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze :) Szkoda jeść!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie, pięknie dziękuję za odwiedziny i komentarz:) To samo powiedziała moja córka z koleżankami, ze szkoda jeść miśki, ale jak już zaczęły, to nie zostawiły nawet okruszka ;):)

      Usuń
  3. Cudowna niespodzianka dla dzieciaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo :) Wszystkie dzieciaki z przedszkola były zachwycone :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger