13.6.17

Filety pstrąga łososiowego pieczone w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote)




SKŁADNIKI

500 g filetów z pstrąga łososiowego
30 g zielonych oliwek
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1 marchewka
natka pietruszki
sól, pieprz 

****

INGREDIENTI

500 g di filetti di trota salmonata
30 g di olive verdi
4 cucchiai di pangrattato
4 cucchiai di olio d'oliva
1 spicchio d'aglio
1 zucchina
1 carota
prezzemolo
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie panierki rozpoczynamy od pokrojenia cukinii w drobną kosteczkę i starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Marchew i cukinię mieszamy z 4 łyżkami bułki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natką pietruszki i ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate una carote grattugiata finemente e una zucchina tagliata a piccoli dadini. Aggiungete 4 cucchiai di pangrattato, 4 cucchiai di olio d'oliva, le olive tagliate finemente e il trito di prezzemolo e aglio. Aggiustate di sale e pepe.




Filety z pstrąga układamy na natłuszczonej formie skórą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając do ryby.
Rybę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di trota con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Disponete lo strato di pangrattato con zucchine e carote sulle trote.
Infornate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi.




Upieczoną rybę serwujemy z sałatką z cukinii, marchewki, oliwy extravergine, soku z cytryny i oprószonej czarnym pieprzem

****

Servite il pesce con l'insalata di carote e zucchine, condita con il succo di limone, l'olio extravergine d'oliva e il pepe nero.



Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetyczna propozycja :) Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jak mi miło :))) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ślinka cieknie na sam widok. :) Uwielbiamy ryby, a pstrąg to jedna z naszych ulubionych. :)
    Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam :))))

      Usuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy <3 MAmy podobny gust kulinarny ;) Pozdrawiam serdecznie i
    życzę udanego weekendu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Martyno za komentarz i tak miłe słowa :) Cieszę się niezmiernie, że przepisy się podobają :) moc pozdrowień :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger