14.6.17

Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello)

Od jakiegoś czasu marzyłam o lekkim torcie, który nie będzie za ciężki ani za słodki. I tak powstał mój orzeźwiający cytrynowy tort z kremem limoncello. Tort bardzo wilgotny, aromatyczny i niesamowicie puszysty. 
Do przygotowania tortu i kremu wykorzystałam włoski likier limoncello, produkowany z cytryn z Sorrento.
Kwaskowaty smak cytryny i likieru limoncello doskonale łączy się ze słodyczą biszkoptu a każdy kęs tortu to czysta przyjemność.
Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam się w tym torcie. Mam nadzieje, ze Wam też będzie smakował. Smacznego!


****

Da diverso tempo stavo pensando di realizzare un torta né troppo pesante, né troppo dolce. Ed è così che è nata la torta al limone con la crema al limoncello. Il dolce in questione è molto morbido, soffice, gustoso e allo stesso tempo rinfrescante.
Per realizzare la torta e la crema è necessario utilizzare il limoncello ricavato dai limoni di Sorrento.
Il tipico gusto del limone si abbinerà perfettamente con la dolcezza dell’impasto. Ogni morso altro non sarà che un puro piacere per il palato.
Deve anche ammettere che mi sono veramente innamorata di questa torta. Spero quindi che anche a Voi farà lo stesso effetto. Buon appetito!





SKŁADNIKI

Cytrynowy biszkopt
200 g mąki pszennej 
160 g masła
100 g cukru
16 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego
125 ml limoncello
4 jaja
1 cytryna

Krem limoncello
4 żółtka
40 ml limoncello
450 ml mleka
100 g cukru
35 g mąki pszennej


****

INGREDIENTI

Torta al limone
200 g di farina
160 g di burro
100 g di zucchero
16 g di lievito vanigliato
125 ml di limoncello
4 uova
1 limone
1 bustina di vanillina

Crema al limoncello
4 tuorli
40 ml di limoncello
450 ml di latte
100 g di zucchero
30 g di farina





PRZYGOTOWANIE

Cytrynowy biszkopt

Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować.
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

****

PREPARAZIONE

Torta al limone

In una ciotola montate le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete il burro fuso raffreddato, il limoncello e la scorza di un limone. Successivamente versate la farina setacciata con il lievito e vanillina. Mescolate bene il tutto.
Foderate lo stampo con un diametro di 24 cm con carta forno. Versate l'impasto nello stampo.
Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 40-45 minuti. Lasciate raffreddare su una gratella.




Krem limoncello

W międzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz limoncello. Stopniowo wlewamy mleko. Masę przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Krem ciągle mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy aż zgęstnieje. Krem dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.

****

Crema al limoncello

Nel frattempo preparate la crema. Montate i tuorli con lo zucchero. Successivamente aggiungete la farina e il latte a filo, mescolando per evitare la formazione di grumi. A questo punto versate il limoncello. Versate il tutto in una pentola. Cuocete la crema mescolando, fino a quando non si sarà addensata. Mescolate bene il tutto e lasciate raffreddare. Coprite la crema con la pellicola e lasciate riposare in frigo per un'ora.





Tort z kremem limoncello

Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi.
Wierzch tortu dekorujemy kremem i plasterkami cytryny.

****

Torta al limone e limoncello

Tagliate la torta in 3 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema su 2 dischi, chiudete con il terzo disco.
Decorate la torta con la crema e le fettine di limone.







Smacznego! Buon appetito!

Polak po Włosku

6 komentarzy:

  1. Przepiękny:) Muszę taki kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, pięknie dziękuję!!! Polecam, jeżeli lubisz ciasta cytrynowe i bardzo wilgotne :)

      Usuń
  2. Ale mam ochotę na kawałek takiego torcika :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze go nie probowalam, a tez jestem nim zachwycona... <3 mam limoncello domowej roboty wiec chetnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyno :) bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Torcik będzie jeszcze smaczniejszy z domowym limoncello, polecam serdecznie ;):) moc pozdrowień :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger