7.6.17

Clafoutis z czereśniami (Clafoutis alle ciliegie)

Clafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu.
Do przygotowania clafouits wykorzystałam czereśnie, których smak wzbogaciłam dodatkiem wanilii i płatków migdałowych. Smacznego!


****

Clafoutis non è altro che una ricetta dove la frutta viene cotta all’interno di una massa di latte e uova. Il sapore ricorda quello di una omelette dolce alla frutta, quindi risulterà particolarmente leggero e delicato. In più è davvero di facile realizzazione.
Per comporre il mio clafoutis ho utilizzato delle ciliegie il cui aroma è stato arricchito con della vaniglia e delle mandorle a lamelle. Buon appetito!





SKŁADNIKI

400 g czereśni
80 g mąki pszennej 
70 g cukru
30 g masła
30 g migdałów w płatkach
200 ml mleka
1 laska wanilii
3 jaja


****

INGREDIENTI

400 g di ciliegie
80 g di farina
70 g di zucchero
30 g di burro
30 g di mandorle a lamelle
200 ml di latte
1 bacca di vaniglia
3 uova





PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowanie clafouitis rozpoczynamy od umycia, osuszenia i wydrylowania czereśni.
  2. W misce miksujemy jaja z cukrem. Stopniowo dodajemy ziarenka z laski wanilii, mąkę i mleko. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Masę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Do przygotowania clafoutis wykorzystałam 4 pojedyncze foremki, które wczesnej wysmarowałam masłem. Clafoutis można przygotować w jednej okrągłej formie o średnicy 25 cm. Na dnie naczynia układamy wydrylowane czereśnie.
  4. Na czereśnie wylewamy masę jajeczną. Wierzch clafoutis dekorujemy płatkami migdałowymi i oprószamy 2 łyżeczkami cukru.
  5. Clafoutis pieczemy w piekarniku nagrzanym do 18o stopni ok. 25-30 minut. Jeżeli clafoutis pieczemy w pojedynczej formie, czas pieczenia wydłużamy o dodatkowe 15 minut.

****


PREPARAZIONE

  1. Per preparare il clafoutis iniziate a lavare le ciliegie,  poi asciugatele e denocciolatele.
  2. In una ciotola montate le uova con lo zucchero. Aggiungete i semi di una bacca di vaniglia, la farina e il latte. Per ultimo unite il burro fuso. Montate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo.
  3. Imburrate 4 stampini e distribuitevi dentro le ciliegie. Potete preparare il clafouits in uno stampo rotondo di circa 25 cm di diametro o in stampini singoli.
  4. Versate il composto negli stampini, distribuite sopra le mandorle a lamelle e cospargete con 2 cucchiaini di zucchero.
  5. Infornate il clafoutis in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-30 minuti, se optate per lo stampo unico prolungate la cottura per altri 15 minuti.






Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię czereśnie :) Zjadłabym chociaż odrobinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się :) ale obawiam się, że na odrobince nie skończysz ;):) pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. Clafoutis z czereśniami jest najlepsze na świecie <3 piękne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie Ci dziękuję :))) moc uścisków :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger