30.6.17

Arbuzowa pizza z owocami i jogurtem (Pizza di anguria con frutta e yogurt)

Pizza nie zawsze musi być przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego. Do zrobienia pizzy możemy wykorzystać również plastry arbuza, jogurt naturalny lub owocowy i dużą ilość świeżych owoców. W ten sposób uzyskamy przepyszną propozycję na śniadanie lub podwieczorek dla naszych małych pociech, ale nie tylko ;)   
Owocowa pizza jest prosta i szybka w przygotowaniu. W jej przygotowaniu możemy wykorzystać małe rączki i komponowanie pizzy traktować jako świetną zabawę. Pizza jest bardzo smaczna, zdrowa, lekka, świeża, idealna na letnie upały. Polecam i życzę smacznego!
Ps. Tym przepisem witam się z Wami po mojej wakacyjnej przerwie i od poniedziałku zapraszam Was na nowe przepisy.

****

La pizza non necessariamente deve essere preparata con una base di farina e salsa di pomodoro. Possiamo anche utilizzare delle fette di anguria a cui aggiungere dello yogurt naturale (o alla frutta) e una buona dose di frutta fresca. In questo modo possiamo ottenere una gustosissima proposta per una colazione o per una merenda. La soluzione renderà felici i più piccoli… e non solo!
La pizza alla frutta è molto semplice e veloce da realizzare; per la sua preparazione possiamo avvalerci del supporto dei più piccini, che lo tramuteranno in un gioco festoso e spensierato. La pizza sarà quindi molto gustosa, leggera e fresca, l’ideale per i giorni più caldi dell’estate. Buon appetito!




SKŁADNIKI (na 4 porcje)

4 okrągłe plastry arbuza
4 kiwi
200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego
200 g czerwonych porzeczek
200 g borówek
200 g jeżyn
listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji


****

INGREDIENTI (per 4 porzioni)

4 fette di anguria circolare
4 kiwi
200 ml di yogurt bianco o alla frutta
200 g di ribes rosso
200 g di more
200 g di mirtilli
foglie di basilico o menta per decorazione




PRZYGOTOWANIE

Każdy plaster arbuza przekrawamy na 8 kawałków, pokrywamy jogurtem. 
Kawałki arbuzowej pizzy dekorujemy świeżymi owocami; my wybrałyśmy kiwi, czerwone porzeczki, jeżyny i borówki. Na sam koniec pizze dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub mięty.
Przygotowany deser schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

****

PREPARAZIONE

Dividete 4 fette di anguria in 8 spicchi della stessa grandezza. A quel punto spalmate lo yogurt sulle fette di anguria.
Decorate ciascuna fetta con della frutta fresca a piacere: noi nel nostro caso abbiamo scelto i kiwi, le more, i mirtilli e il ribes rosso. Per ultimo decorate la pizza con alcune foglie di basilico o di menta.
Prima di servire, lasciate raffreddare in frigorifero per circa 1 ora.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Jaki fajny pomysł! :) rewelacyjnie wygląda i idealna taka pizza na letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Polecam serdecznie, bo smakuje rewelacyjnie, jak owocowe lody :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger