29.5.17

Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche)




SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)

500 g ricotty
50 g pistacji
50 g sezamu
50 g parmezanu
bazylia, szałwia, natka pietruszki
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI (per 15 pezzi)

500 g di ricotta
50 g di pistacchi
50 g di sesamo
50 g di parmigiano
basilico, salvia, prezzemolo
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE


W misce mieszamy ricottę, starty parmezan i drobno posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodowce ok. 1 godziny.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la ricotta, il parmigiano grattugiato e le erbe tritate finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto, coprite con una pellicola e lasciate raffreddare per circa 1 ora.





Z przygotowanej masy serowej formujemy kuleczki, które obtaczamy w drobno posiekanych pistacjach i sezamie.

****

Formate con composto di ricotta delle palline e passatele nel trito di pistacchi e nel sesamo.




Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

Danie pachnące ziołami 4.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te kuleczki :) Zioła uwielbiam, już czuje ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze cudeńka wyczarowałaś *.* Aż nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jak takie kuleczki finalnie mogą smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, są bardzo aromatyczne, ale jednocześnie delikatne i kremowe, polecam :) pozdrawiam :-))))

      Usuń
  4. Hmm kuleczki po godzinie na stole nie zrobią się zbyt miękkie aby je chwycić? Czy parmezan "utwardza" trochę strukturę? Może ktoś sprawdził?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowując kuleczki radziłabym dokładnie odcedzić ricottę z nadmiaru wody, wtedy nie będą za bardzo miękkie. Parmezan i dodatek pistacji lub sezamu dobrze utwardza kuleczki. Najważniejsze jest dobre schłodzenie kuleczek, wtedy nie "roztopią sie" na stole. Przygotowałam je na urodziny w sierpniu i mimo 35 stopniowego upału, kuleczki trzymały sie dobrze ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger