29.5.17

Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche)




SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)

500 g ricotty
50 g pistacji
50 g sezamu
50 g parmezanu
bazylia, szałwia, natka pietruszki
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI (per 15 pezzi)

500 g di ricotta
50 g di pistacchi
50 g di sesamo
50 g di parmigiano
basilico, salvia, prezzemolo
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE


W misce mieszamy ricottę, starty parmezan i drobno posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodowce ok. 1 godziny.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la ricotta, il parmigiano grattugiato e le erbe tritate finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto, coprite con una pellicola e lasciate raffreddare per circa 1 ora.





Z przygotowanej masy serowej formujemy kuleczki, które obtaczamy w drobno posiekanych pistacjach i sezamie.

****

Formate con composto di ricotta delle palline e passatele nel trito di pistacchi e nel sesamo.




Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

Danie pachnące ziołami 4.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te kuleczki :) Zioła uwielbiam, już czuje ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze cudeńka wyczarowałaś *.* Aż nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jak takie kuleczki finalnie mogą smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, są bardzo aromatyczne, ale jednocześnie delikatne i kremowe, polecam :) pozdrawiam :-))))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger