30.5.17

Tiramisu z mascarpone, bez jajek (Tiramisù con mascarpone, senza uova)

Tiramisu, jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, jeden z moich ulubionych. Idealny latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, nie chcę piec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. 
Dziś chciałam Wam przedstawić wersję bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao do dekoracji i mamy gotowy deser.
Jeżeli lubicie tiramisu, zapraszam Was do spróbowania przepisu na torcik tiramisu z kremem z ricotty z dużą ilością gorzkiej czekoladySmacznego :)

****

Il tiramisù, uno dei più famosi dolci italiani, è anche uno dei miei preferiti. E' ideale d'estate quando si ha voglia di qualcosa di appagante ma la temperatura supera i 30 gradi e non si ha voglia di accendere il forno. 
Oggi vorrei presentarVi una versione senza uova. La crema verrà preparata a base di mascarpone e panna a cui saranno aggiunti dei savoiardi, del caffè e per concludere del cacao. Se amate il tiramisù Vi invito a provarlo con la ricotta e con un bel po' di cioccolato fondente. Buon appetito! 




SKŁADNIKI

500 g serka mascarpone
400 g śmietany
300 g ciasteczek savoiardi
150 g cukru pudru
300 ml kawy
kakao do dekoracji


****

INGREDIENTI

500 g di mascarpone
400 g di panna
300 g di savoiardi
150 g di zucchero a velo
300 ml di caffè
q.b. cacao amaro




PRZYGOTOWANIE

Kawę odstawiamy do wystygnięcia.   
Przygotowujemy krem. Na początek ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE

Preparate il caffè e lasciatelo raffreddare. 
Iniziate a preparare la crema. In una ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Mescolate bene il tutto.




Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 25 x 30 cm. 
Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i połowę kremu. Krem możemy nakładać łyżką lub szprycą. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Kończymy dekorując tiramisu ostatnią porcją kremu. Wierzch tiramisu oprószamy kakao.

****

Prendete una teglia rettangolare di 25 x 30 cm. 
Passate i savoiardi nel caffè e sistemateli nella teglia. Disponete metà della crema sopra i savoiardi. Ricoprite con un altro strato di savoiardi imbevuti nel caffè. Aggiungete un ultimo strato di savoiardi e la crema avanzata. Spolverizzate la torta con il cacao amaro in polvere. 





Tiramisu schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny.

****

Riponete il tiramisù in frigo per circa 3-4 ore.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Jak pięknie< 3
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Widzę, że nawet robimy bardzo podobnie, wiec mogę śmiało napisać, że jest pyszne i polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest pyszne i niestety ciężko skończyć na jednym kawałku ;):) pozdrawiam serdecznie :))))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger