9.5.17

Sałata z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami (Insalata di rucola, asparagi, avocado e fragole)



SKŁADNIKI

300 g zielonych szparagów
200 g truskawek
100 g rukoli
50 g orzechów włoskich
1 awokado
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy extravergine
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
5 listków bazylii
5 listków mięty 


****

INGREDIENTI

300 g di asparagi verdi
200 g di fragole
100 g di rucola
50 g di noci
1 avocado
1 cipolla rossa
3 cucchiai di olio extravergine d'oliva
2 cucchiai di aceto balsamico
1 cucchiaio di miele
5 foglie di menta
5 foglie di basilico





PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
  2. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż.
  3. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a cebulę  w piórka.
  4. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty.
  5. Układamy sałatę: liście rukoli, kawałki awokado, szparagi, pokrojoną cebulę, truskawki i orzechy włoskie. Całość polewamy sosem. 
****

PREPARAZIONE
  1. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti.
  2. Pulite le fragole, lavatele, asciugatele e tagliatele a spicchi.
  3. Tagliate l'avocado a dadini e la cipolla a fette.
  4. Nel frattempo preparate la salsa: mescolate l'olio extravergine d'oliva con l'aceto balsamico e il miele. Per ultimo aggiungete il basilico e la menta tritata finemente.
  5. Mettete in un'insalatiera la rucola. Unite l'avocado, gli asparagi tagliati a pezzetti, le fragole, le fette di cipolla e noci sgusciate. Condite l'insalata con la salsa.





Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To na ocieplenie i pożegnanie zimy wiosną ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wszystko to co lubię :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam, bo smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Ależ wyśmienita kompozycja:) Uwielbiam takie zielono-czerwone sałatki:) Jak wiemy najpierw "jemy oczami", a do mnie takie zestawienie bardzo przemawia i krzyczy "ZJEDZ MNIE";) I jeszcze te orzechy... Bogactwo smaków i aromatów,no po prostu pyszota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miło :))) Bardzo Ci dziękuję Ewo za tak serdeczny komentarz :) wysyłam Ci moc uścisków :-)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger