17.5.17

Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino)





SKŁADNIKI

300 g ryżu do risotto np. carnaroli
300 g truskawek
100 g sera koziego (miękkiego)
40 g masła 
500 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wina
1 cebula
tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

300 g di riso carnaroli
300 g di fragole
100 g di caprino
40 g di burro
500 ml di brodo vegetale
200 ml di vino bianco
1 cipolla
timo fresco
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę.
  2. W szerokim, niskim garnku lub patelni rozpuszczamy masło (ok. 20 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojoną cebulę. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. 
  3. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki, ser kozi i resztę masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 min.
  4. Przed podaniem risotto oprószamy czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem.
****

PREPARAZIONE
  1. Sbucciate la cipolla, poi tritate finemente.
  2. In un tegame sciogliete 20 grammi di burro con 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete la cipolla e lasciate cuocere. Unite il riso e fatelo tostare per circa 2 minuti. Bagnate il riso con il vino bianco, che lascerete evaporare. A questo punto aggiungete progressivamente il brodo caldo. Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta.
  3. Una volta pronto il risotto, spegnete il fuoco. Aggiustate di sale e pepe. Aggiungete le fragole tagliate a dadini, il caprino e il burro rimasto. Mescolate bene il tutto. Coprite il risotto e lasciatelo per circa 2 minuti.
  4. Servite il risotto con una spolverata di pepe nero e timo fresco.









        Smacznego! Buon appetito!

        Siedemnasta Truskawka

        6 komentarzy:

        1. Pięknie wygląda z tymi truskawkami:)

          OdpowiedzUsuń
        2. Wygląda mega pysznie i na pewno smakuje obłędnie :) Zjadłabym porcyjkę :)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Pięknie dziękuję :) smakuje wyśmienicie, polecam serdecznie :)))

            Usuń
        3. Ciekawy i oryginalny przepis ☺

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Leno, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i za komentarz :) pozdrawiam serdecznie :)))

            Usuń

        Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger