31.5.17

Razowa pizza z ricottą, pomidorkami i kwiatami cukinii (Pizza integrale con ricotta, pomodorini e fiori di zucca)





SKŁADNIKI

Ciasto
200 g razowej mąki 
200 g białej mąki 
25 g świeżych drożdży 
10 g soli
10 g cukru
120 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extravergine

Dodatki
200 g passaty pomidorowej
200 g ricotty
100 g pomidorków
5-6 kwiatów cukinii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
suszone oregano 


****

INGREDIENTI

Impasto
200 g di farina integrale 
200 g di farina 0
25 g di lievito di birra fresco
10 g di sale
10 di zucchero
120 ml di acqua calda
2 cucchiai di olio extravergine

Per condire
200 g di passata di pomodoro
200 g di ricotta
100 g di pomodorini
5-6 fiori di zucca
olio extravergine
sale, pepe
origano secco





PRZYGOTOWANIE


W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 


****


PREPARAZIONE

Fate sciogliere il cubetto di lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida.




Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy rozczyn oraz 2 łyżki oleju, dodajemy cukier i sól. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 


****

Setacciate in una ciotola le farine. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete lo zucchero, 2 cucchiai di olio e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo.
Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in luogo tiepido.





Blachę do pieczenia smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Spód ciasta smarujemy passatą pomidorową.
Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.

****

Oleate una teglia su cui stenderete l'impasto. Condite la pizza con la passata di pomodoro.
Lasciatela riposare per circa 30 minuti.




Na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy.
Pizze pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Pizze wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy kwiatami cukinii i połówkami pomidorków, po czym skrapiamy oliwą. Kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 5 minuty.

****

A questo punto aggiungete la ricotta, origano secco e 1-2 cucchiai di olio.
Cuocete la pizza in forno preriscaldato a 210 gradi per circa 15 minuti.
Per ultimo aggiungete i pomodorini tagliati a metà, i fiori di zucca e 1-2 cucchiai di olio. Infornate di nuovo per circa 5 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

10 komentarzy:

  1. Jaka cudowna wiosenna pizza <3 Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosennie dziękuję za tak miłe słowa :) uściski :)))

      Usuń
  2. Poproszę kawałeczek:) Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie :) Chętnie bym zjadła kawałeczek lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spód naprawdę wygląda zachęcająco! Spróbuję. :) https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger