4.5.17

Ratatouille z grillowanym kurczakiem (Ratatouille di verdure e pollo)




SKŁADNIKI

2 cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
200 g passaty pomidorowej
400 g filetu z piersi kurczaka
oregano
kurkuma
tymianek
bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

2 zucchine
1 melanzana
1 peperone giallo
1 peperone rosso
1 scalogno
2 spicchi d'aglio
200 g di passata di pomodoro
400 g di petto di pollo
origano
curcuma
timo
basilico
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól oraz pieprz.
  2. Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
  3. Cukinie kroimy w pół plasterki, bakłażana w kostkę a paprykę w paski.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  5. Na patelnie wrzucamy paprykę oraz bakłażana. Warzywa smażymy ok. 5 min. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie jeszcze przez ok. 3 min. Na koniec wlewamy passatę pomidorową, dodajemy tymianek oraz bazylię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  6. Filety z piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej.
  7. Ratatouille podajemy z kawałkami kurczaka.

****

PREPARAZIONE
  1. Per prima cosa dovrete preparare la marinata. In una ciotola mescolate 3 cucchiai di olio d'oliva, 1 cucchiaino di curcuma, 1 cucchiaino di origano, sale e pepe.
  2. Trasferite i petti di pollo nella marinata, coprite e fate riposare per circa un'ora in frigorifero.
  3. Tagliate le zucchine a fettine, le melanzane a cubetti e i peperoni a strisce.
  4. In una padella fate rosolare il scalogno tagliato a dadini con 2-3 cucchiai di olio e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 min.
  5. Aggiungete i peperoni e le melanzane. Cuocete le verdure per circa 5 minuti. A questo punto aggiungete le zucchine e continuate la cottura per circa 3 minuti. Per ultimo versate la passata di pomodoro, aggiungete il timo e il basilico. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  6. Grigliate i petti di pollo alla piastra.
  7. Servite la ratatouille con i petti di pollo.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie i pięknie się prezentuje :) Takie dania bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ratatouille bardzo lubię, robię nawet podobnie z tym, że bez kurkumy (będę musiała kiedyś ją dodać:). Ale tym co urzekło mnie najbardziej, to zdjęcie potrawy. Wygląda fenomenalnie i bardzo, bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci Ewo za tak cieple słowa :) polecam Ci przepis i życzę smacznego :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger