8.5.17

Pieczony budyń amaretto (Budino agli amaretti)




SKŁADNIKI

750 ml mleka
200 g ciasteczek amaretti
80 g cukru trzcinowego
30 g gorzkiego kakao
5 jaj
1 żółtko

****

INGREDIENTI

750 ml di latte
200 g di amaretti
80 g di zucchero
30 g di cacao amaro
5 uova
1 tuorlo




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zagotowania mleka i odstawienia go do wystygnięcia.
W misce mieszamy rozdrobnione ciasteczka amaretti, cukier, 5 jaj, 1 żółtko i kakao. Masę mieszamy tylko do połączenia się składników, unikamy jej napowietrzenia. Na koniec dodajemy ostudzone mleko. Całość miksujemy na niskich obrotach.

****

PREPARAZIONE

Per preparare il budino mettete a bollire in un pentolino il latte, poi lasciatelo intiepidire.
In una ciotola mescolate gli amaretti sbriciolati, lo zucchero, le uova, il tuorlo e il cacao. Sbattete il tutto senza fare entrare troppa aria. Per ultimo aggiungete il latte. Mescolate bene tutti gli ingredienti.




Masę  budyniową przelewamy do formy. Budyń  pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Versate il composto nello stampo. Infornate il budino a bagnomaria per circa 30-35 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.




Budyń przed podaniem schładzamy ok. 1-2 godzin.

****

Prima di servire, lasciate il budino per 1-2 ore in frigo.




Budyń możecie udekorować według uznania, np. bitą śmietaną, owocami lub ciasteczkami amaretti.

****

Potete decorare il budino a piacere, per esempio con panna montata, frutta fresca o biscotti amaretti.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger