24.5.17

Pieczone ziemniaki w aromatycznej soli (Patate in crosta di sale)





SKŁADNIKI

1,5 kg soli gruboziarnistej
1 kg młodych ziemniaków  
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 białka 
1 cytryna
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
pieprz


****

INGREDIENTI

1,5 kg di sale grosso
1 kg di patate novelle
2 rametti di rosmarino
2 rametti di timo
2 albumi
1 limone
1 cucchiaio di farina
1 cucchiaio di acqua
pepe





PRZYGOTOWANIE

Zioła, 2 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę mąki oraz 2 białka. Całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do miski z zimną wodą. Jeżeli ziemniaki mają bardzo cienką skórę i są z ekologicznej uprawy wystarczy dokładnie je umyć, nie trzeba ich obierać.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate il sale grosso, le erbe tritate, la scorza grattugiata di 1 limone, 2 albumi, 1 cucchiaio di farina, 1 cucchiaio di acqua e il pepe. Mescolate bene il tutto.
Sbucciate le patate e disponetele in una ciotola di acqua fredda.






Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę soli, ok. 1-2 cm. 
Ziemniaki dokładnie osuszamy i przekładamy do formy. Wierzch ziemniaków obsypujemy pozostałą solą

****


Foderate uno stampo con carta da forno. Distribuite sopra uno strato di sale di circa 1-2 cm.
Asciugate le patate e trasferitele in una teglia. Copritele con il sale rimasto.





Ziemniaki pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Z upieczonych ziemniaków usuwamy skorupę soli.

****

Infornate le patate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 35 -40 minuti.
Trascorso il tempo di cottura, rompete la crosta di sale.


4 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ta propozycja i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) to ostatnio nasz ulubiony sposób podawania młodych ziemniaczków :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger