25.5.17

Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero)





SKŁADNIKI

4 filety z łososia
250 ml jogurtu naturalnego
40 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 cytryna
koperek
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

4 filetti di salmone

250 ml di yogurt bianco
40 g di zenzero fresco
2 spicchi d'aglio
1 scalogno
1 limone
aneto fresco
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Na początek przygotowujemy sos imbirowy. Obrany imbir kroimy na plasterki a szalotkę w kostkę.
  2. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę, imbir i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach dodajemy bulion, kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut.
  4. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem imbirowym.

****

PREPARAZIONE
  1. Per prima cosa preparate la crema di zenzero. Pelate lo zenzero e tagliatelo a fettine. Sbucciate lo scalogno e tagliatelo a dadini.
  2. In una padella scaldate 2-3 cucchiai di olio, aggiungete lo scalogno, lo zenzero e l'aglio tritato finemente. Rosolate il tutto per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto unite il brodo e lasciate cuocere la crema per circa 15 minuti. Una volta cotta, tagliatela dal fuoco. Aggiungete l'aneto tritato e lo yogurt. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate il tutto, portate di nuovo a ebollizione e fate cuocere per circa 5 minuti.
  3. Bagnate i filetti di salmone con succo di limone. Aggiustate di sale e pepe. Mettete nella vaporiera i filetti di salmone e farli cuocere per circa 15-20 minuti.
  4. Servite i filetti di salmone con la crema di zenzero.




Smacznego! Buon appetito!

Danie pachnące ziołami 4.

2 komentarze:

  1. Prezentuje się mega pysznie :) Chętnie wprosiłabym się na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) a na obiadek zapraszamy, jak będziesz kiedyś przejazdem :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger