12.5.17

Małże po marynarsku w białym winie (Cozze alla marinara)

Małże po marynarsku są jednym z najbardziej znanych przepisów kuchni włoskiej a jednocześnie najprostszym na przygotowanie małży. Wystarczy tylko kilka minut duszenia małż w białym winie z dodatkiem oliwy extravergine, czosnku i pietruszki i mamy gotowe danie. Smacznego :) 

****

Le cozze alla marinara è uno dei più grandi classici della cucina italiana. La preparazione è molto semplice, veloce e non richiederà tanti ingredienti. Ideale come antipasto, da accompagnare con fette di pane, o come primo piatto, da servire con gli spaghetti. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

2 kg małży
100 ml białego wina
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
6 łyżek oliwy extravergine


****

INGREDIENTI

2 kg di cozze
3 spicchi d'aglio
100 ml di vino bianco
prezzemolo
6 cucchiai di olio extravergine d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie małży po marynarsku rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia małży. Małże szorujemy szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, usuwając wszystkie narośla i włókniste nitki. 
  2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oliwy, szklimy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Na patelnię wrzucamy małże. Gdy małże zaczną się otwierać, zalewamy je białym winem, posypujemy 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Patelnie przykrywamy i na dużym ogniu gotujemy małże ok. 5 minut, co jakiś czas je mieszając. Tak przygotowane małże, zestawiamy z ognia, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkami pieczywa. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare le cozze alla marinara iniziate pulendo le cozze. Eliminate la barbetta che fuoriesce, raschiate il guscio e lavatele per eliminare tutte le impurità. 
  2. Mettete le cozze in una padella capiente con 5-6 cucchiai di olio extravergine d'oliva e 2 spicchi d'aglio tritati. Sfumate con il vino bianco quando inizieranno a dischiudersi. Per ultimo aggiungete 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato. Coprite la padella con un coperchio e fate cuocere a fiamma alta per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Lasciate dischiudere tutte le cozze. Servite le cozze insieme al pane tostato.

Smacznego! Buon appetito!

Danie pachnące ziołami 4.

4 komentarze:

  1. Wow :) Cudnie wyglądają i na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych przepisów na małże, polecam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger