11.5.17

Makaron w kremowym sosie z ricotty z wędzonym łososiem, szparagami i pistacjami (Fusilli con salmone affumicato, asparagi, pistacchi e crema di ricotta)





SKŁADNIKI

320 g makaronu np. fusilli
200 g ricotty
200 g zielonych szparagów 
100 g wędzonego łososia
30 g pistacji
1 cytryna
koperek
oliwa extravergine
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

320 g di fusilli
200 g di ricotta
200 g di asparagi verdi
100 g di salmone affumicato
30 g di pistacchi
1 limone
aneto
olio extravergine
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania makaronu.
Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki.


****

Cuocete la pasta in abbondante acqua salata.
Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti.
Tritate grossolanamente i pistacchi.
Tagliate il salmone a pezzettini.




W międzyczasie przygotowujemy krem z ricotty. Ricottę mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie i sokiem z cytryny. Ricottę mieszamy tak długo, aż będzie gładka i kremowa. Jeżeli będzie za gęsta możemy dodać odrobinę wody po makaronie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

****

Nel frattempo preparate la crema di ricotta. In una ciotola mescolate la ricotta con il succo di limone, 1-2 cucchiai di olio extravergine e 2 cucchiai di acqua di cottura. Mescolate fino ad ottenere una consistenza omogenea. Aggiustate di sale e pepe.




Ugotowany makaron mieszamy z kremem z ricotty. Dodajemy pokrojonego w kawałki łososia, szparagi i pistacje. Całość oprószamy świeżo startym pieprzem, koperkiem i skórką z cytryny.  

****

Scolate la pasta e versatela nella ciotola con la ricotta. Aggiungete il salmone, i pistacchi e gli asparagi tagliati a pezzettini. Spolverate con il pepe nero macinato al momento e con l'aneto tritato. Decorare con la scorza del limone.


Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

6 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda cudownie, tak wiosennie i świeżo *.* Szparagi, łosoś i ricotta - to musi smakować bajecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :) przesyłam moc pozdrowień :)

      Usuń
  2. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, ale wygląda świetnie i bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadam kolejny raz i kolejny raz jestem zauroczona:) Jeszcze jeden świetny pomysł na makaron:) W dodatku bardzo na czasie, bo ze szparagami:) Trzeba koniecznie zrobić, póki sezon trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, bardzo Ci dziękuję za ponowne odwiedziny i tak serdeczne słowa :))) bardzo mi miło! Polecam przepis, jest idealny dla wielbicieli makaronu i szparagów, pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger