10.5.17

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle)

Bardzo lubię ciasta, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Czasami wystarczy tylko kilka składników, kilka minut pracy i otrzymujemy przepyszne ciasto, którego widok nikogo z domowników nie pozostawi obojętnym. Takie właśnie jest ciasto, którym chciałam się z Wami podzielić. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem ricotty, dzięki której ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :)


****

Non credevo che una semplice torta alle fragole potesse essere cosi' gustosa. Per realizzare il plumcake non ho usato il burro ma la ricotta grazie al quale la consistenza finale risulta particolarmente morbida e soffice. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

200 g ricotty
200 g mąki pszennej  
150 g truskawek
100 g cukru trzcinowego
20 g migdałów w płatkach
1 laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja


****

INGREDIENTI

200 g di ricotta
200 g di farina
150 g di fragole
100 g di zucchero di canna
20 g di mandorle a lamelle
1 bacca di vaniglia
2 cucchiaini di lievito vanigliato
3 uova




PRZYGOTOWANIE

Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ricottę, całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.  

****

PREPARAZIONE

In una ciotola montate lo zucchero e le uova fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete la ricotta e i semi di una bacca di vaniglia, mescolate bene il tutto. 
Per ultimo setacciate la farina con il lievito vanigliato. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.




Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, po czym obtaczamy w mące. Truskawki dodajemy do ciasta, całość dokładnie mieszamy.

****

Pulite le fragole, eliminate il picciolo, le foglioline e tagliate le fragole a pezzettini. Spolverate le fragole con la farina e poi unitele all'impasto. Mescolate delicatamente il tutto.




Formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy, delikatnie wyrównujemy łyżką wierzch ciasta, dekorujemy płatkami migdałowymi i oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


****

Versate il composto in uno stampo da plumcake della misura di 23x10 cm foderato con della carta da forno livellando la superficie. Decorate la torta con delle mandorle a lamelle e cospargete 2 cucchiai di zucchero di canna.
Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.





Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym oprószamy cukrem pudrem.


****

Una volta cotta, lasciate la torta a raffreddare . Potete decorare la torta con lo zucchero a velo.





Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja IV

6 komentarzy:

  1. Takie ciasto to teraz bardzo chętnie bym zjadła :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ricotta, truskawki i migdały - to ciasto już od początku było skazane na sukces :D Wygląda super :)
    Dziękuję za udział w akcji ricottowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za dołączenie mojego przepisu do akcji :)
      Bardzo podoba mi się Twoja akcji dot. ricotty i tak jak z zeszłym roku w najbliższym czasie wyślę Ci kilka przepisów :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger