5.5.17

Chleb z jarmużem i serem feta (Pane con cavolo nero e feta)




SKŁADNIKI

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g naturalnego jogurtu
60 ml oliwy z oliwek
2 jajka
150 g fety
100 g jarmużu już oczyszczonego
2 ząbki czosnku


****

INGREDIENTI

350 g di farina tipo 2
3 cucchiaini di lievito per torte salate
un pizzico di sale
250 g di yogurt bianco
60 ml di olio d'oliva
2 uova
150 g di feta
100 g di cavolo nero già pulito
2 spicchi d'aglio




PRZYGOTOWANIE

Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, dolewamy odrobinę wodę, dusimy ok. 5 minut.


****

PREPARAZIONE

Pulite il cavolo nero, poi tagliatelo grossolanamente. In una padella fate rosolate il cavolo con 1-2 cucchiai di olio e un po' d'acqua per circa 5 minuti.





Do przygotowania ciasta wykorzystujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli.  


****

In una ciotola setacciate la farina con il lievito per torte salate e un pizzico di sale.




W drugiej misce ubijamy jajka z olejem i jogurtem.


****

In un'altra ciotola sbattete l'uova, poi aggiungete l'olio e lo yogurt.





Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy jarmuż, ser feta pokrojony w kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Ciasto dokładnie mieszamy.


****

Successivamente versate il contenuto della prima ciotola nella seconda dove era presente il mix di uova. Per ultimo aggiungete il cavolo nero, la feta tagliata a dadini e 2 spicchi d'aglio tagliati finemente. Mescolate bene il tutto.




Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.


****

Versate il composto nello stampo (10x25 cm) foderato con carta da forno.






Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.


****

Infornate il pane in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny chlebek :) Lubię takie pieczywo z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję pięknie i polecam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger