25.4.17

Ziemniaczana zapiekanka (Gratin di patate)




SKŁADNIKI

600 g ziemniaków
400 ml bulionu warzywnego
50 g parmezanu
5 gałązek tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

600 g di patate
400 ml di brodo vegetale
50 g di parmigiano
5 rametti di timo
olio di oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki.


****

PREPARAZIONE

Pelate le patate e tagliatele a fettine sottili.




Ziemniaki układamy w formie wysmarowanej oliwą. 


****

Disponete le patate su una teglia oliata.




Ziemniaki zalewamy gorącym bulionem, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Bulion powinien delikatnie zakrywać ziemniaki. Gdy wlejemy za dużo bulionu, ziemniaki nie uzyskają chrupiącej skórki. 
Formę zakrywamy folią aluminiową. Ziemniaki podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


****

Bagnate le patate con il brodo, poi spolverate con il timo. Aggiustate di sale e pepe. 
Coprite la teglia con un foglio di alluminio e cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15 minuti.




Następnie zdejmujemy folię. Ziemniaki oprószamy startym parmezanem i kontynuujemy pieczenie przez 20-25 minut.


****

Togliete l'alluminio, cospargete con il parmigiano grattugiato e continuate la cottura per altri 20-25 minuti.




Upieczone ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.


****

Le patate devono essere croccanti fuori e morbide all'interno.


Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Mmm, wyborna :) Proste składniki, a smak wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekanki :) Taka propozycja to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! cieszę się, że trafiłam z przepisem :) smacznego :)))

      Usuń
  3. Proste, szybkie, smaczne i o to chodzi !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dzięki za odwiedziny :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger