11.4.17

Wiosenna sałatka wielkanocna (Insalata primavera)





SKŁADNIKI

Sałatka
300 g różyczek brokuła
300 g szparagów
3 gałązki selera naciowego
szczypiorek
5 jaj ugotowanych na twardo

Salsa szpinakowa
100 g szpinaku
2 limonki
2 ząbki czosnku 
5 gałązek natki pietruszki
oliwa extra vergine
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

Insalata

300 g di broccoletti
300 g di asparagi
3 coste di sedano verde
erba cipollina
5 uova sode

Salsa agli spinaci

100 g di spinacini
2 lime
2 spicchi d'aglio
5 rametti di prezzemolo
olio extravergine
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuły i szparagi gotujemy na parze.
  2. Seler naciowy kroimy w kostkę.
  3. Do przygotowania salsy wykorzystujemy blender. Blendujemy szpinak z dodatkiem obranych ząbków czosnku, natki pietruszki oraz soku z 2 limonek. Stopniowo dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Salsa powinna być jednolita i nie za gęsta.
  4. Brokuły, szparagi, seler i ugotowane na twardo jajka układamy na talerzu. Warzywa dekorujemy przygotowaną salsą.

****

PREPARAZIONE

  1. Cucinate i broccoletti e gli asparagi a vapore.
  2. Tagliate il sedano a pezzi piccoli.
  3. A questo punto preparate la salsa agli spinacini. Frullate gli spinacini con prezzemolo, 2 spicchi d'aglio e succo di 2 lime. Aggiustate di sale e pepe. Successivamente versate l'olio extravergine d'oliva. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo.
  4. Mettele le verdure e le uova sode sul piatto. Guarnite il tutto con la salsa.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Wygląda mega smacznie :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger