26.4.17

Warzywna sałatka z komosą ryżową i aromatyczną oliwą (Insalata di verdure, quinoa e olio aromatico)




SKŁADNIKI

300 g komosy ryżowej
200 g czerwonej fasoli
100 g pomidorkó
3 marchewki
1 awokado
1 cytryna
2 ząbki czosnku 
papryczka chili 
natka pietruszki
oliwa extra vergine
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

300 g di quinoa
200 g di fagioli rossi
100 g di pomodorini
3 carote
1 avocado
1 limone
2 spicchi d'aglio
prezzemolo
peperoncino 
olio extravergine d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  2. Fasolę gotujemy ok. 45 minut. Z braku czasu możemy wykorzystać fasolę z puszki.
  3. W miseczce mieszamy 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, szczyptę chili oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut do przegryzienia się smaków. 
  4. Obrane marchewki kroimy w cienkie słupki.
  5. Awokado kroimy w cienkie plasterki.
  6. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
  7. Ugotowaną komosę łączymy z przygotowanymi warzywami. Całość polewamy aromatyczną oliwą. Dla dodatkowego smaku czasami dodaję jeszcze 2-3 łyżki hummusu z ciecierzycy.

****

PREPARAZIONE
  1. Preparate la quinoa secondo le indicazioni sulla confezione.
  2. Cuocete i fagioli rossi per circa 45 minuti, potete anche usare quelli in scatola.
  3. In una ciotola mescolate 5-6 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 2 spicchi d'aglio tritati finemente, un pizzico di peperoncino e il prezzemolo tritato. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate il tutto a riposare per circa 30 minuti.
  4. Pelate le carote e tagliatele a julienne.
  5. Tagliate l'avocado a fettine.
  6. Tagliate i pomodorini in quarti.
  7. In una ciotola versate la quinoa, i pomodorini, l'avocado, i fagioli e le carote. Per ultimo aggiungete l'olio aromatizzato.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Sugeruję popróbować sałatek z innymi oliwami, niż tradycyjna. Ostatnio trafiłem na olej ryżowy limonkowy, łyżka do sałatki daje świetnego posmaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i sugestię :) Muszę poszukać nowych smaków, zwłaszcza ten ryżowy limonkowy bardzo mnie zaciekawił :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna sałatka :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, kochana jesteś! Dziękuję bardzo za Twoje odwiedziny :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger