24.4.17

Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate)





SKŁADNIKI

2 filety z łososia ze skórą
2 cukinie
1 limonka
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
bazylia
szczypiorek
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

2 filetti di salmone 
2 zucchine
1 lime
1 spicchio d'aglio
1 cm di zenzero fresco
basilico
erba cipollina
sale, pepe
olio d'oliva






PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinie kroimy w pionowe słupki, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut.
  2. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z limonki, wyciśnięty 1 ząbek czosnku, starty imbir, pokrojono drobno szczypiorek z 3-4 listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  3. Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz.
  4. Filety z łososia skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Rybę układamy na natłuszczonej formie skórką do dołu. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  6. Upieczonego łososia podajemy z cukinią i sosem z marynaty.
****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate le zucchine a bastoncini e fatele cuocere in una padella con l'olio per circa 3-4 minuti.
  2. A questo punto preparate la marinata. In una ciotola mescolate 2-3 cucchiai di olio d'oliva, la scorza del lime, 1 spicchio d'aglio tritato, lo zenzero grattugiato e l'erba cipollina tagliata finemente con 3-4 foglie di basilico. Aggiustate di sale e pepe.
  3. Trasferite le zucchine nella marinata, mescolate bene il tutto, coprite e fate riposare per circa un'ora.
  4. Bagnate i filetti di salmone con succo di lime. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate riposare per circa 30 minuti.
  5. Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di salmone con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Infornate per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 170 gradi.
  6. Servite il salmone con le zucchine e la salsa di marinatura.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Łosoś i cukinia to świetne i bardzo smaczne połączenie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za Twoje odwiedziny i komentarz :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger