28.4.17

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e olive nere)



SKŁADNIKI

320 g makaronu paglia e fieno
200 g zielonych szparagów
200 g pomidorków
50 g czarnych oliwek
50 g parmezanu
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

320 g di pasta paglia e fieno
200 g di asparagi
200 g di pomodorini
50 g di olive nere
50 g di parmigiano
2 spicchi d'aglio
basilico
origano
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie dania z makaronu rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Szparagi mieszamy, aby całe były pokryte olejem.
Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi są gotowe. 


****

Per preparare la pasta iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. Disponete gli asparagi in una pirofila. Aggiustate di sale e pepe. Condite gli asparagi con 2-3 cucchiai di olio d'oliva, poi mescolate bene il tutto. 
Infornate gli asparagi per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Il tempo di cottura di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. Controllate la cottura infilzando gli asparagi con una forchetta.





Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Połówki pomidorków podsmażamy z drobno pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki smażymy na dużym ogniu. Po 5 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy przekrojone na pół oliwki i listki bazylii. Kontynuujemy smażenie kolejne 2-3 minuty.


****

In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate i pomodorini tagliati a metà e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Dopo 5 minuti aggiungete le olive tagliate a metà e le foglie di basilico. Continuate la cottura per circa 2-3 minuti.




Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonymi pomidorkami i czarnymi oliwkami. Dodajemy szparagi pokrojone na kawałki. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii.


****

Scolate la pasta e versatela nella padella con i pomodorini e le olive nere. Aggiungete gli asparagi tagliati a pezzi. Mescolate per insaporire la paste e per finire condite con una spolverata di parmigiano grattugiato. Decorate la pasta con le foglie di basilico.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Takie dania bardzo lubię i chętnie bym spróbowała :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger