12.4.17

Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera)






SKŁADNIKI

Kruche ciasto
180 g mąki pszennej  
70 g masła
70 g cukru
żółtka 
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Krem pasticcera
2 żółtka
25 g cukru
25 g mąki pszennej  
500 ml mleka
1 cytryna

Masa serowa
250 g ricotty
3 łyżki cukru pudru
3 białka

Dekoracja
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
czekoladowe jajeczka

****

INGREDIENTI

Pasta frolla
180 g di farina
70 g di burro
70 g di zucchero
2 tuorli
1 cucchiaio di latte
1 cucchiaino di lievito
un pizzico di sale

Crema pasticcera
2 tuorli
25 g di zucchero
25 g di farina
500 ml di latte
1 limone

Ripieno

250 g di ricotta
3 cucchiai di zucchero a velo
3 albumi

Decorazione
100 g di cioccolato fondente
30 g di burro
uova di cioccolato





PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto
  1. W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
  3. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy nim formę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  5. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

****

Pasta frolla
  1. Setacciate la farina con il lievito per dolci e un pizzico di sale. Aggiungete i tuorli, il burro sciolto a bagnomaria, lo zucchero e il latte. Lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto compatto. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 1 ora.
  3. Foderate con carta da forno uno stampo di 20 cm di diametro. 
  4. Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. 
  5. Infornate l'impasto per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente.



Krem pasticcera
  1. Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
  2. Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny. 
  3. Gorące mleko przelewamy przez sitko, po czym wlewamy do garnuszka, do którego stopniowo dodajemy masę z żółtkami. 
  4. Całość zagotowujemy na małym ogniu. Krem gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu, ciągle mieszając
  5. Krem schładzamy w lodówce.

****

Crema pasticcera
  1. Montate i tuorli con lo zucchero per ottenere una crema omogenea. Aggiungete la farina e mescolate bene il tutto.
  2. In un tegame versate il latte con la scorza di limone e portate a bollore.
  3. Versate i tuorli con lo zucchero nel tegame con il latte caldo filtrato.
  4. Portate a bollore la crema, mescolando di tanto in tanto. Fate cuocere per circa 2 minuti.
  5. Mettete la crema a rassodare in frigorifero.



Masa serowa
  1. Delikatnie mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Na koniec do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  
  2. Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto. 
  3. Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy czekoladą oraz wielkanocnymi jajeczkami.

****

Ripieno
  1. Mescolate delicatamente la ricotta con la crema pasticcera e lo zucchero a velo. Per ultimo aggiungete gli albumi montati a neve.
  2. Versate il ripieno nello stampo. 
  3. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per 45-50 minuti. Lasciate raffreddare la torta su una gratella.
  4. Sciogliete il cioccolato con il burro. Decorate la torta con cioccolato e uova di cioccolato.


Smacznego! Buon appetito!

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wygląda naprawdę smakowicie :-)
    stylowopo40.blgospot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję Gosiu za komentarz i odwiedziny :))
      Wesołej Wielkanocy!

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger