5.4.17

Cykl wielkanocny: Pasztet z łososia (Terrina di salmone)




SKŁADNIKI

250 g filetu z łososia bez skóry 
100 g wędzonego łososia
200 ml śmietany
1 cytryna
świeży imbir
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

250 g di filetto di salmone senza pelle
100 g di salmone affumicato
200 ml di panna
1 limone
zenzero fresco
aneto
prezzemolo
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy.

****

Frullate il salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto.






Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek.

****

Per ultimo aggiungete il prezzemolo e l'aneto tritato. Amalgamate bene il tutto finché non risulterà un composto senza grumi.




Formę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę masy, na której układamy plastry cienko pokrojonego wędzonego łososia. Całość przykrywamy drugą porcją masy łososiowej. 

****

Foderate uno stampo rettangolare di 10x20 cm con carta da forno e versate metà del composto. Coprite il composto con alcune fette di salmone affumicato. Coprite il salmone affumicato con l'ultimo strato di composto.




Formę z pasztetem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wodąPasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Coprite la terrina con dei fogli di alluminio. Infornate la terrina a bagnomaria per circa 30-35 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.




Pasztet przed podaniem schładzamy ok. 1-2 godzin.

****

Prima di servire, lasciate la terrina per 1-2 ore in frigo.


Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger