6.4.17

Cykl wielkanocny: Jajka marynowane w przyprawach (Uova marinate alle spezie)




SKŁADNIKI

6 jaj
łyżka ziaren kolendry 
1 łyżeczka białego pieprzu
1 listek laurowy
1 sucha papryczka chili
5 gałązek natki pietruszki
3 gałązki koperku
40 g soli 


****

INGREDIENTI

6 uova
1 cucchiaio di semi di coriandolo
1 cucchiaino di pepe bianco
1 foglia di alloro
1 peperoncino secco
5 rametti di prezzemolo
3 rametti di aneto
40 g di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotowane na twardo jajka przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę jajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach.
  2. Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren kolendry, białego pieprzu i papryczki chili. Marynatę odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do dużego słoja wkładamy jajka, natkę pietruszki oraz koperek. Na koniec wlewamy marynatę. Słój zamykamy i umieszczamy w lodówce. Jajka marynujemy ok. 2-3 dni.
  4. Zamarynowane jajka obieramy i podajemy np. z majonezem i szczypiorkiem.

****

PREPARAZIONE
  1. Bollite le uova finché saranno sode. Scolatele e lasciate raffreddare. Incrinate i gusci di uova in alcuni punti.
  2. In una pentola versate 1 lito d'acqua, aggiungete 1 foglia di alloro, il sale, i semi di coriandolo, il pepe bianco e il peperoncino. Mettete al fuoco e portate a bollore, poi fate raffreddare.  
  3. In un grande barattolo di vetro versate le uova, i rametti di prezzemolo e aneto. Per ultimo versate l'acqua con spezie. Chiudete il barattolo e lasciate riposare per circa 2-3 giorni in frigorifero. 
  4. Servite le uova con maionese e qualche ciuffetto di aneto.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardo ciekawy przepis,
    aż kusi by samemu zrobić takie jajka, bardzo prosty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) jajka są bardzo proste w przygotowaniu i po zamarynowaniu bardzo aromatyczne, a jakie smaczne ;) polecam serdecznie i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Fajny przepis :) Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :) Koniecznie wypróbuj, polecam :) moc uścisków :-)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger