4.4.17

Cykl wielkanocny: Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine)




SKŁADNIKI

Babka kokosowa
200 g mąki kokosowej
200 g mąki ryżowej
200 g masła 
100 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
16 g proszku do pieczenia
100 ml mleka

Krem stracciatella
250 g serka philadelphia
50 g śmietany
50 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady

****

INGREDIENTI

Ciambella al cocco
200 g di farina di cocco
200 g di farina di riso
200 g di burro
100 g di zucchero
2 uova
1 tuorlo
1 bacca di vaniglia
16 g di lievito vanigliato
100 ml di latte

Crema stracciatella
250 g di philadelphia
50 g di panna
50 g di zucchero a velo
50 g di cioccolato fondente




PRZYGOTOWANIE
  1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy 2 jaja, 1 żółtko i mleko. Całość ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przekładamy ciasto, wyrównując wierzch szpatułką lub łyżką.
  3. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy krem stracciatella. Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy gorzką czekoladę potarkowaną lub pokrojoną na grubsze kawałki.
  5. Ciasto dekorujemy kremem i gorzką czekoladą. 

****


PREPARAZIONE
  1. In una ciotola montate il burro ammorbidito con lo zucchero. Aggiungete 2 uova, 1 tuorlo e il latte. Montate il tutto. Per ultimo aggiungete la farina di cocco, la farina di riso, il lievito vanigliato e i semi di una bacca di vaniglia. Amalgamate bene il tutto.
  2. Versate l'impasto in una teglia con un diametro di 24 cm precedentemente imburrata e infarinata.
  3. Infornate la ciambella in forno preriscaldato a 160 gradi per circa 35-40 minuti. Una volta cotta, fatela raffreddare su di una gratella.
  4. A questo punto preparate la crema stracciatella. Montate il philadelphia, la panna e lo zucchero a velo. Aggiungete il cioccolato fondente tagliato grossolanamente e mescolate bene il tutto.
  5. Decorate la torta con la crema e dei pezzetti di cioccolato fondente.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie przepisy to ja rozumiem <3 z checia bym porwała kawałek :D
    ������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger