27.4.17

Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco)





SKŁADNIKI

240 g czekolady gorzkiej
180 g mąki pszennej 
150 g masła 
100 g cukru 
50 g wiórków kokosowych
3 jaja


****

INGREDIENTI

240 g di cioccolato fondente
180 g di farina
150 g di burro
100 g di zucchero
50 g di cocco grattugiato
3 uova





PRZYGOTOWANIE

W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.


****

PREPARAZIONE

Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria con il burro a pezzetti. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto.




Ubijamy jaja z cukrem do otrzymania kremowej, puszystej masy. Wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.


****

In una ciotola montate le uova con lo zucchero, aggiungete la farina, mescolate bene il tutto. Per ultimo unite il cioccolato sciolto con il burro e il cocco grattugiato. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.




Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, oprószamy 2 łyżkami wiórków kokosowych.
Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


****

Foderate con carta da forno uno stampo di 25 cm di diametro. Versate l'impasto dentro lo stampo. Cospargete la superficie con 2 cucchiai di cocco grattugiato. 
Infornate la torta per circa 30-40 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.





Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Zjadłabym duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał! Uściski :))))

      Usuń
  2. Wygląda bosko! Cos czuję, że to moje smaki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :) Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał!!! Smacznego :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger