15.3.17

Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro)

Ciasteczka z płatków owsianych, suszonych śliwek i migdałów, z dodatkiem wody, bez cukru i masła. Wystarczą tylko 3 składniki, aby uzyskać ciasteczka pełne zdrowia. Smacznego! 

****

I biscotti con i fiocchi d'avena, le prugne secche e le mandorle, sono dei dolcetti semplici e veloci da realizzare. I biscotti si preparano senza l'aggiunta di burro e zucchero. Bastano solo 3 ingredienti per ottenere dei biscotti ricchi di gusto e salute. Buon appetito!




SKŁADNIKI (na 12 ciasteczek)

200 g płatków owsianych 
130 g suszonych śliwek
50 g migdałów
40 ml ciepłej wody

****

INGREDIENTI (per 12 biscotti)

200 g di fiocchi d'avena
120 g di prugne secche
50 g di mandorle
40 ml di acqua calda




PRZYGOTOWANIE

Blendujemy suszone śliwki z dodatkiem ciepłej wody na jednolitą, kremową konsystencję.


****

PREPARAZIONE

Frullate le prugne con l'aggiunta di acqua calda fino ad ottenere un impasto omogeneo e cremoso.




Migdały grubo siekamy.

****

Tritate le mandorle grossolanamente.





Mieszamy płatki owsiane z posiekanymi migdałami. Dodajemy zblendowane suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się  składników.

****

In un ciotola mescolate i fiocchi d'avena con le mandorle. Per ultimo aggiungete le prugne frullate. Mescolate bene il tutto.





Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie.


****

Distribuite cucchiaiate di impasto sulla teglia foderata con carta da forno. Con le mani bagnate fate tante palline che poi andrete ad appiattire.





Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.


****

Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15 minuti.



 Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger