2.3.17

Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i gorgonzolą (Muffin di carote, noci e gorgonzola)




SKŁADNIKI (na 10 sztuk)

200 g mąki pszennej  
100 g sera gorgonzola
50 g orzechów włoskich bez łupin
8 g proszku do pieczenia
3-4 marchewki (ok. 350 gram)
100 ml mleka
50 ml oliwy extravergine
4 jaja
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI (per 10 pezzi)

200 g di farina 00
100 g di gorgonzola
50 g di noci già sgusciati
8 g di lievito per torte salate
3-4 carote (circa 350 grammi)
100 ml di latte
50 ml di olio extravergine
4 uova
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE


Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy.

Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Gorgonzolę możemy zastąpić dowolnym rodzajem sera.


****

PREPARAZIONE

Tritate finemente le noci.
Pelate le carote, poi grattugiatele finemente.
Tagliate il gorgonzola a dadini.





Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy włoskie, startą marchew i ser gorgonzola. Całość dokładnie mieszamy.

****

In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio. Successivamente aggiungete la farina setacciata con il lievito in polvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto.




Ciasto przelewamy do foremek do muffinów.
Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.


****


Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. 
Cuocete per 20-25 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. 




Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

****

Lasciate raffreddare su una gratella.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger