14.3.17

Makaron z warzywnym ragù (Pasta con ragù vegetale)




SKŁADNIKI

320 g dowolnego makaronu
200 g brązowej soczewicy 
200 g groszku
100 g passaty pomidorowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 szalotka
3 marchewki
2 ząbki czosnku
oregano
natka pietruszki
bazylia
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

320 g di pasta
200 g di lenticchie
200 g di piselli
100 g di passata di pomodoro
1 peperone rosso
1 peperone giallo
1 scalogno
3 carote
2 spicchi d'aglio
origano
prezzemolo
basilico
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.
  2. Groszek i marchewkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Do przepisu wykorzystałam mrożony groszek.
  3. Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 40-45 minut. Solimy pod koniec gotowania. Soczewicę gotowaną możemy zastąpić soczewicą z puszki.
  4. Na rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy passatę pomidorową, listki bazylii, paprykę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy ugotowany groszek, marchewkę oraz soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Makaron posypujemy listkami bazylii i natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate le carote e i peperoni a dadini.
  2. Tuffate i piselli e le carote nell'acqua bollente e lasciateli cuocere per pochi minuti. Se fuori stagione, usate i piselli surgelati.
  3. Mettete le lenticchie in una pentola e aggiungi l'acqua: una porzione di lenticchie va cucinata in due porzioni d'acqua. Cuocete le lenticchie per circa 40-45 minuti. Al termine della cottura aggiustate di sale. In alternativa potete utilizzare le lenticchie in scatola.
  4. Tritate lo scalogno e fatelo soffriggere con 3-4 cucchiai d'olio in una padella. Aggiungete i peperoni, alcune foglie di basilico, la passata di pomodoro e 2 spicchi d'aglio sbucciati e tritati. Fate cuocere per circa 5 minuti. Per ultimo aggiungete le lenticchie, le carote e i piselli. Aggiustate di sale, pepe e origano. Mescolate bene il tutto.
  5. Scolate la pasta, unitelà nel ragù. Mescolate tutti gli ingredienti. Decorate la pasta con del prezzemolo fresco tritato e alcune foglie di basilico. 




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger