20.3.17

Lasagne z jarmużem i ricottą (Lasagne con cavolo nero e ricotta)





SKŁADNIKI

Lasagne:
250 g makaronu typu lasagne
500 g jarmużu
500 g ricotty
50 g parmezanu
50 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
500 ml mleka
50 g masła
50 g mąki pszennej  
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

Lasagne:
250 g di lasagne
500 g di cavolo nero
500 g di ricotta
50 g di parmigiano
50 g di pomodori secchi
2 spicchi d'aglio
sale, pepe
olio d'oliva

Besciamella:
500 ml di latte
50 g di burro
50 g di farina 00
noce moscata
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczony jarmuż drobno kroimy. Przesmażamy jarmuż na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, dolewamy odrobinę wodę, po czym dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Przygotowujemy farsz do lasagne. Mieszamy ricottę, jarmuż, posiekane 2 ząbki czosnku oraz pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Zaczynamy układać lasagne. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie farsz z ricotty i jarmużu. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, po czym obsypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, jarmuż z ricottą, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji ricotty z jarmużem i beszamelu. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
  5. Lasagne pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Pulite il cavolo nero, poi tagliatelo a julienne. In una padella fate rosolare il cavolo nero con 1-2 cucchiai di olio e un po' d'acqua per circa 5 minuti. Aggiustate di sale e pepe.
  2. In una ciotola versate la ricotta, il cavolo nero, i pomodori secchi tagliati tagliati finemente e 2 spicchi d'aglio tritati. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.
  3. Nel frattempo preparate la besciamella. Sciogliete il burro in una casseruola. Quando sarà totalmente sciolto toglietelo dal fuoco. Aggiungete la farina a pioggia. Mescolate bene. Rimettete sul fuoco per renderà la farina leggermente dorata. Per ultimo aggiungete il latte precedentemente riscaldato. Aggiustate di sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa.
  4. A questo punto potete comporre le lasagne. Prendete una pirofila e create uno strato di besciamella, poi uno strato di sfoglie di lasagne. Distribuite la ricotta con il cavolo nero. Coprite con la besciamella, poi spolverizzate con il parmigiano grattugiato. Proseguite con lo stesso ripieno fino a creare 4 strati. Finite con strato di ricotta con cavolo nero e besciamella. Infine spolverate la lasagne con parmigiano grattugiato.
  5. Infornate in forno preriscaldato a 180°C per 20-25 minuti. 





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger