28.3.17

Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino)




SKŁADNIKI

500 g pulpy pomidorowej
200 ml czerwonego wina
6 pałek kurczaka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
5 goździków 
1 liść laurowy
3 gałązki świeżego rozmaryn
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

****

INGREDIENTI

500 g di polpa di pomodoro
200 ml di vino rosso
6 fusi di pollo
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
5 chiodi di garofano
1 foglia di alloro
3 rametti di rosmarino fresco
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Kurczaka marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem 1 liścia laurowego, 5 goździków ok. 1-2 godziny.

****

PREPARAZIONE

Marinate i fusi di pollo con il vino rosso, 1 foglia di alloro e 5 chiodi di garofano per circa 1-2 ore.




W dużym garnku szklimy drobno pokrojony czosnek z szalotką z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Dodajemy kurczaka z marynatą, którą redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Kurczaka zalewamy pulpą pomidorową i dusimy ok. 35-40 minut do miękkości.

****

In una padella con 2-3 cucchiai di olio d'oliva rosolate gli scalogni tritati e 2 spicchi d'aglio schiacciati. Aggiungete i fusi di pollo con la marinata e lasciatela evaporare per metà. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete i rametti di rosmarino e la polpa di pomodoro. Fate cuocere il pollo per circa 35-40 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger