1.3.17

Domowe marmolady: pomarańczowa i mandarynkowa (Marmellata di arance e mandarini)




Marmolada mandarynkowa
(Marmellata di mandarini)


Składniki 

1 kg mandarynek
350 g cukru

****

Ingredienti

1 kg di mandarini
350 g di zucchero




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie marmolady mandarynkowej rozpoczynamy od dokładnego umycia mandarynek. 
  2. W dużym garnku we wrzącej wodzie gotujemy mandarynki, ok. 5 minut. 
  3. Ugotowane mandarynki odcedzamy, delikatnie osuszamy, dzielimy na cząstki. Mandarynek nie trzeba obierać, ponieważ skórka doda marmoladzie dodatkowego smaku.
  4. Owoce blendujemy, część z nich może pozostać w grubszych kawałkach. 
  5. Do dużego garnka wrzucamy zblendowane mandarynki oraz cukier. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  6. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków. Słoiczki zamykamy i odwracamy. Po wystygnięciu sprawdzamy czy słoiki są dobrze zamknięte. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la marmellata di mandarini iniziate a lavare bene i mandarini.
  2. In una casseruola con acqua bollente versate i mandarini. Sbollentateli per circa 5 minut.
  3. A questo punto scolate i mandarini, asciugateli e divideteli in spicchi, senza sbucciarli.
  4. Frullate i mandarini grossolanamente.
  5. In un tegame versate i mandarini con lo zucchero. Cuocete il tutto per circa 45 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  6. Per ultimo spegnete il fuoco e frullate il tutto. Versate la marmellata ancora calda nei vasetti. Chiudeteli bene e capovolgeteli.


Marmolada pomarańczowa 
(Marmellata di arance)



Składniki 

1 kg miąższu z pomarańczy
300 g cukru

****

Ingredienti

1 kg di polpa di arance
300 g di zucchero




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie marmolady pomarańczowej rozpoczynamy od dokładnego umycia pomarańczy. 
  2. Owoce obieramy i filetujemy, usuwamy wszystkie białe błonki z pomarańczy. Wszystkie cząstki owocu kroimy na pół. 
  3. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone pomarańcze oraz cukier. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Temperatura gotowania nie powinna przekroczyć 100 stopni.
  4. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zamykamy i odwracamy. 

****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare la marmellata di arance iniziate a lavare bene la frutta.
  2. A questo punto pelate le arance a vivo, eliminando tutta la parte bianca. Dividete poi i spicchi di arancia a metà.
  3. In un tegame versate la frutta e lo zucchero. Cuocete il tutto per circa 45 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  4. Versate la marmellata ancora calda nei vasetti. Chiudeteli bene e capovolgeteli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger