24.3.17

Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico)




SKŁADNIKI

500 g szpinaku
500 g zielonych szparagów
500 ml wywaru warzywnego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
pęczek bazylii
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

500 g di spinacini

500 g di asparagi verdi
500 ml di brodo vegetale
1 scalogno
2 spicchi d'aglio
prezzemolo
basilico
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak są grube.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty. Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Całość miksujemy. 
  3. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii.

****

PREPARAZIONE

  1. Cuocete gli asparagi al vapore per circa 5-10 minuti, il tempo di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi.
  2. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate lo scalogno tritato finemente con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete gli spinaci. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente, il prezzemolo, il basilico e gli asparagi. Frullate la zuppa.
  3. Servite la zuppa con il prezzemolo tritato e una spolverata di pepe macinato fresco.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger