16.3.17

Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta)

Zapraszam Was na bananową babkę z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanilią, gałką muszkatałową oraz cukrem muscovado, który nadał ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest niesamowicie wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca się w ustach. Smacznego :)

****

La torta alla banana è la mia prima ricetta pasquale che voglio proporVi. La torta viene realizzata con l’aggiunta dell’uva sultanina, delle noci e delle noci brasiliane. Il tutto viene aromatizzato con della vaniglia, della noce moscata e dello zucchero muscovado che conferirà alla preparazione un colore e una fragranza caramellata. La torta risulterà molto morbida e soffice, una delizia che si scioglierà piacevolmente in bocca. Buon appetito :)




SKŁADNIKI 

225 g mąki pszennej 
150 g cukru brązowego muscovado
110 g masła 
80 g rodzynek
40 g orzechów włoskich 
40 g orzechów brazylijskich
2 banany
1 laska wanilii
1 jajko
łyżki mleka 
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta galki muszkatałowej
szczypta soli

Dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady 
20 g masła 


****

INGREDIENTI

225 g di farina 00
150 g di zucchero di canna muscovado
110 g di burro
80 g di uva sultanina
40 g di noci
40 g di noci dell'amazzonia
2 banane
1 bacca di vaniglia
1 uovo
2 cucchiai di latte
2 cucchiaini di lievito vanigliato per dolci
un pizzico di noce moscata
un pizzico di sale

Decorazione:
100 g di cioccolato fondente
20 g di burro





PRZYGOTOWANIE

Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięciaCukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, ale smak ciasta, będzie już wtedy inny. 


****

PREPARAZIONE

Sciogliete a bagnomaria il burro con lo zucchero. Lasciatelo intiepidire. Al posto dello zucchero muscovado potete usare lo zucchero bianco.








Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy.


****

In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, un pizzico di sale e un pizzico di noce moscata. Aggiungete l'uva sultanina e le noci sgusciati e tritate finemente. Mescolate bene il tutto.





W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do pierwszej miski z mąką. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione widelcem banany.

****

In un'altra ciotola sbattete l'uovo insieme ai due cucchiai di latte. Aggiungete il burro sciolto e i semi di una bacca di vaniglia. Versate il composto nella ciotola con farina. Per ultimo aggiungete le banane schiacciate con una forchetta. Amalgamate bene il tutto.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłemBabkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

****

Imburrate una tortiera e versate il composto.Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti. La torta sara cotta quando infilando uno stecchino al centro ed estraendolo risulterà asciutto. Lasciatela raffreddare.





Babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekolada z masłem. 



****

Decorate la torta con il cioccolato fondente sciolto a bagnomaria con il burro.







Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Oj tak, przydadzą się pomysły na wielkanocne ciasta :)
    Babeczka wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger