28.2.17

Włoskie ciasto karnawałowe - Schiacciata alla fiorentina

Schiacciata alla fiorentina to ciasto pochodzące z Florencji, przygotowywane ostatniego dnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji. 
Mój przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu czekoladowo-pomarańczowego. Smacznego!  

****

La schiacciata alla fiorentina è un tipico dolce di Firenze. La torta viene preparata durante il periodo di Carnevale. Il dolce è molto soffice e profumato, dal sapore delicato. La schiacciata non deve superare i 3 cm di altezza. La torte viene decorata con lo zucchero a velo, il cacao amaro e il simbolo di Firenze: il giglio fiorentino.
Servite la torta con crema di cioccolato fondente e arancia. Buon appetito!




SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej
150 g cukru
50 g oliwy extravergine
16 g proszku do pieczenia
100 ml mleka
3 jaja
1 laska wanilii
1 pomarańcza 

Dekoracja:
cukier puder
gorzkie kakao

Krem:
200 g gorzkiej czekolady
125 g śmietany 
35 g masła 
1 pomarańcza 


****

INGREDIENTI

300 g di farina 00
150 g di zucchero
50 g di olio extravergine
16 g di lievito per dolci
100 ml di latte
3 uova
1 bacca di vaniglia
1 arancia

Decorazione:
zucchero a velo
cacao amaro in polvere

Crema:
200 g di cioccolato fondente
125 g di panna
35 g di burro
1 arancia





PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy oliwę extravergine. Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, po czym mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy ok. 3-4 min.

****

PREPARAZIONE

Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente. 
In una ciotola montate le uova con lo zucchero e i semi di una bacca di vaniglia fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la scorza d'arancia grattugiata e l'olio extravergine a filo. Montate il tutto. A questo punto aggiungete il succo d'arancia, poi il latte a temperatura ambiente. Per ultimo unite la farina setacciata con il lievito per dolci. Montate bene il tutto per circa 3-4 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.




Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 min, dopóki wierzch ciasta nie nabierze złocistej barwy.


****

Foderate uno stampo da forno da 24 x 17 cm con carta da forno. Versate il composto nello stampo. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 40-50 minuti, finchè la superficie della torta non risulterà ben dorata.





Upieczone ciasto odstawiamy na kratce do wystygnięcia.


****

Una volta cotta, lasciate la torta raffreddare su una gratella.




Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.


****

Spolverizzate la torta con lo zucchero a velo.




Na środku ciasta delikatnie kładziemy wycięty kształt lilii herbowej Florencji, który oprószamy kakao.


****

Adagiate al centro del dolce lo stencil con il simbolo del giglio e spolverizzate con il cacao amaro.




W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy. 

****

Nel frattempo preparate la crema di cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete i pezzetti di cioccolato. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, poi mescolate il tutto. 




Ciasto kroimy w kwadraty i podajemy z kremem czekoladowym.


****

Tagliate la torta a quadrati, servitela con crema di cioccolato.


Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger