9.2.17

World Pizza Day!!! Pizza na grubym cieście z salami, pomidorkami i ricottą (Pizza alta con salame, pomodorini e rucola)

Z okazji Światowego Dnia Pizzy przygotowałam naszą ulubioną pizzę na grubym cieście. Dzięki dodatkowi ricotty i oregano ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku a przy tym aromatyczne. Pizzę przygotowałam z dodatkiem passaty pomidorowej, salami, ricotty, pomidorków i listków rukoli. Smacznego!


****

In occasione della Giornata mondiale della Pizza, Vi propongo una pizza casalinga, davvero gustosa e squisita. Grazie all'aggiunta della ricotta, la pizza assumerà una consistenza particolarmente morbida e soffice. La pizza viene farcita con passata di pomodoro, salame, ricotta, pomodorini e rucola. Buon appetito!






SKŁADNIKI

Ciasto

300 g mąki pszennej 00
200 g mąki typu manitoba (mąka W>350)
100 g ricotty
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
10 g cukru
3 łyżki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Dodatki

300 g passaty pomidorowej
100 g ricotty
100 g pomidorków
100 g salami
rukola
suszone oregano
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

Impasto

300 g di farina 00
200 g di farina manitoba
100 g di ricotta
300 ml di acqua tiepida
1 cubetto di lievito di birra fresco
10 g di zucchero
3 cucchiai di origano secco
2 cucchiai di olio d'oliva
1 cucchiaino di sale

Farcitura

300 g di passata di pomodoro
100 g di ricotta
100 g di pomodorini
100 g di salame
origano secco
rucola
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 


****

Fate sciogliere il cubetto di lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida.




Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy rozczyn, 2 łyżki oleju, dodajemy cukier, sól, ricottę oraz 3 łyżki suszonego oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  


****

Setacciate in una ciotola le farine. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete la ricotta, lo zucchero, 3 cucchiai di origano secco, 2 cucchiai di olio e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo.




Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 


****

Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa un'ora in luogo tiepido.





Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Spód ciasta smarujemy passatą pomidorową, układamy plasterki salami oraz połówki pomidorków.  
Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.


****

Oleate una teglia rettangolare (30x40 cm) su cui stenderete l'impasto. Condite la pizza con la passata di pomodoro, il salame tagliato a fettine e i pomodorini tagliati a metà.
Lasciatela riposare per circa 30 minuti.




Na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy.
Pizze pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.


****

A questo punto aggiungete la ricotta, origano secco e 1-2 cucchiai di olio.
Cuocete la pizza in forno preriscaldato a 210 gradi per circa 15-20 minuti.




Upieczoną pizzę dekorujemy listkami rukoli.   


****

Decorate la pizza con le foglie di rucola.


Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger