5.2.17

World Nutella Day! Domowa nutella w dwóch wersjach: z migdałami i orzechami (La nutella fatta in casa in due versioni: con mandorle e nocciole)

Nie ma nic lepszego niż domowy krem czekoladowy i posmarowany nim ciepła grzanka lub rogalik francuski. 
Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego.
Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii.
Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią. 
Domowa Nutella jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielu składników ani czasu. Kto jeszcze nie spróbował domowego kremu czekoladowego, zapraszam do przepisów i życzę smacznego!


****

Non c'è niente di più buono di una fetta di pane caldo tostato, o di una brioche spalmata con la crema di cioccolata fatta in casa.
In occasione della Giornata mondiale della Nutella, Vi propongo due versioni golose di crema di cioccolato.
La prima versione assomiglia di più alla classica Nutella. La crema viene preparata con le nocciole, il cioccolato fondente, il cacao amaro e aromatizzata con i semi di una bacca di vaniglia.
La seconda versione è realizzata con mandorle tostate, il cacao amaro e la vaniglia.
Per chi non avesse mai fatto la crema di cioccolato in casa, ecco due ricette molto semplici e veloci. Buon appetito!


KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY 
(CREMA DI CIOCCOLATO E NOCCIOLE)




SKŁADNIKI

100 g obranych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
50 g cukru trzcinowego 
40 - 50 ml oleju
1 łyżka kakao 
1 laska wanilii

****

INGREDIENTI

100 g di nocciole sgusciate
100 g di cioccolato fondente
50 g di zucchero di canna
40 - 50 ml di olio di semi
1 cucchiaio di cacao
1 bacca di vaniglia




PRZYGOTOWANIE
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Orzechy blendujemy na pył, dodając cukier, kakao i ziarenka z laski wanilii. Stopniowo dodajemy olej. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Krem można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się kawałków orzechów.  
  3. Gotowy krem czekoladowo-orzechowy przelewamy do wysterylizowanego słoiczka.


****

PREPARAZIONE
  1. Sciogliete il cioccolato a bagnomaria, lasciatelo raffreddare.
  2. Frullate le nocciole, aggiungete il cacao, lo zucchero e i semini di una bacca di vaniglia. A questo punto aggiungete a filo l'olio di semi. Frullate tutto a ottenere una consistenza omogenea e cremosa. Per ultimo aggiungete il cioccolato sciolto.
  3. Sterilizzate i vasetti e riempiteli con la crema di cioccolato e nocciole.



    KREM KAKAOWO-MIGDAŁOWY 
    (CREMA DI CACAO E MANDORLE)




    SKŁADNIKI

    150 g migdałów
    50 g kakao
    50 g cukru trzcinowego
    50-70 ml oleju
    1 laska wanilii


    ****

    INGREDIENTI

    150 g di mandorle
    50 g di cacao
    50 g di zucchero di canna
    50 - 70 ml di olio di semi
    1 bacca di vaniglia





    PRZYGOTOWANIE

    1. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy migdały.
    2. Migdały prażymy ok. 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, co jakiś czas mieszając. Migdały odstawiamy do wystygnięcia.
    3. Migdały blendujemy z dodatkiem kakao, cukru trzcinowego i ziarenek z laski wanilii. Na koniec stopniowo dolewamy olej. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremu nie przetarłam przez sito, ponieważ lubię kawałki migdałów w kremie.
    4. Gotowy krem kakaowo-migdałowy przelewamy do wysterylizowanego słoiczka.


    ****

    PREPARAZIONE

    1. Rivestite una leccarda con carta da forno e disponeteci sopra le mandorle.
    2. Tostate le mandorle in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 5-10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Lasciatele raffreddare.
    3. Frullate le mandorle, il cacao e lo zucchero. Aggiungete i semini di una bacca di vaniglia. Per ultimo aggiungete a filo l'olio di semi. Frullate tutto a ottenere una consistenza omogenea e cremosa.
    4. Sterilizzate i vasetti e riempiteli con la crema di cacao e mandorle.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger