17.2.17

Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro)

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne ciasto bez mąki i masła, za to z dodatkiem ryżu i ricotty. Torcik jest bardzo lekki, delikatny w smaku i aromatyczny, niesamowicie pachnie cynamonem oraz wanilią. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego!

****

Oggi Vi voglio proporre una deliziosa torta con mele e riso, senza farina e burro. La torta è molto leggera grazie all'aggiunta della ricotta e aromatizzata con cannella e vaniglia. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g ryżu
250 g ricotty
50 g cukru
600 ml mleka
2 jaja
2 jabłka 
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe

****

INGREDIENTI

200 g di riso
250 g di ricotta
50 g di zucchero
600 ml di latte
2 uova
2 mele
1 bacca di vaniglia
1 cucchiaino di cannella
mandorle a lamelle




PRZYGOTOWANIE
  1. Ryż gotujemy w mleku ok. 10-15 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Miksujemy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy.
  4. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
  5. Do formy wykładamy połowę ciasta, którą przykrywamy cienkimi plasterkami jabłka i drugą porcją ciasta. Na wierzch układamy plasterki jabłka oraz płatki migdałów. Ciasto oprószamy cynamonem i 1 łyżką cukru trzcinowego.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut.
****

PREPARAZIONE
  1. Cuocete il riso nel latte per circa 10-15 minuti, poi lasciatelo raffreddare.
  2. In una ciotola montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere un composto schiumoso e soffice. Aggiungete la ricotta, 1 cucchiaino di cannella, semi di una bacca di vaniglia e il riso. Mescolate bene il tutto.
  3. Per ultimo aggiungete montate gli albumi. Una volta montati gli albumi incorporateli all'impasto. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  4. Imburrate una tortiera di 24 cm di diametro.
  5. Versate metà del composto nella tortiera. Tagliate le mele a fettine sottili e disporle sopra l'impasto. Ricoprite con l'impasto rimasto. Decorate la superficie con le mandorle a lamelle e cospargete 1 cucchiaio di zucchero di canna e un pizzico di cannella.
  6. Cuocete la torta nel forno preriscaldato a 190 gradi per circa 40-45 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger