13.2.17

Słodkości na Walentynki: praliny z rumem, praliny z likierem pomarańczowym, ciasteczka czekoladowe z chili, koktajl z prosecco (Praline di cioccolato fondente e bianco, biscotti di cioccolato e peperoncino, cocktail di prosecco)




Praliny z gorzkiej czekolady, rumu i mascarpone (Praline di cioccolato fondente, rum e mascarpone)





SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady
100 g serka mascarpone
1-2 łyżki rumu

****

INGREDIENTI

200 g di cioccolato fondente
100 g di mascarpone
1-2 cucchiai di rum


PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.
Ze schłodzonej masy formujemy pralinki, które możemy obtoczyć np. w kakao.


****

PREPARAZIONE

Sciogliete a bagnomaria il cioccolato fondente. 
Aggiungete il mascarpone e 1-2 cucchiai di rum. Frullate bene il tutto. Lasciate raffreddare in frigo per circa 2-3 ore.
Suddividete il composto in piccole praline. Ricoprite le praline a vostro piacimento.




Praliny z białej czekolady, likieru pomarańczowego i mascarpone 
(Praline di cioccolato bianco, liquore all'arancia e mascarpone)





SKŁADNIKI

200 g białej czekolady
100 g serka mascarpone
1 łyżka likieru pomarańczowego

****

INGREDIENTI

200 g di cioccolato bianco
100 g di mascarpone
1 cucchiaio di liquore all'arancia


PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
Do czekolady dodajemy mascarpone i 1  łyżkę likieru. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.
Ze schłodzonej masy formujemy pralinki.


****

PREPARAZIONE

Sciogliete a bagnomaria il cioccolato bianco, mescolando di tanto in tanto. 
Aggiungete il mascarpone e 1 cucchiaio di liquore all'arancia. Frullate bene il tutto. Lasciate raffreddare in frigo per circa 2-3 ore.
Suddividete il composto in piccole praline.



Ciasteczka z gorzkiej czekolady z chili
(Biscotti di cioccolato e peperoncino)






SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej  
150 g masła 
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
1 łyżeczka chili w proszku


****


INGREDIENTI

300 g di farina
150 g di burro
100 g di zucchero a velo
30 g di cacao
3 tuorli
1 cucchiaino di peperoncino in polvere


PRZYGOTOWANIE

Miksujemy zimne masło z cukrem pudrem, kakao i mąką. Na koniec dodajemy żółtka i chili w proszku. Ciasto dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek, np. serduszka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem lub masą cukrową.

****

PREPARAZIONE

Mescolate il burro freddo, la farina, il cacao e lo zucchero a velo. Aggiungete 3 tuorli e il peperoncino a polvere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome.
Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10 minuti.
Decorate i biscotti con lo zucchero a velo o pasta di zucchero.



Koktajl z prosecco, soku z pomarańczy i granatu
(Cocktail con prosecco, succo d'arancia e melograno)





SKŁADNIKI

160 ml prosecco 
40 ml soku z pomarańczy 
pestki granatu do dekoracji

****

INGREDIENTI

160 ml di prosecco
40 ml di succo d'arancia
chicchi di melograno


PRZYGOTOWANIE

Do schłodzonego szampana dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Koktajl przelewamy do wysokich kieliszków do szampana. Ozdabiamy pestkami granatu.

****

PREPARAZIONE

Spremete l'arancia. Aggiungete il prosecco e mescolate con delicatezza. Versate nei bicchieri di aperitivo ben freddi. Guarnite con i chicchi di melograno.

Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger