15.2.17

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem (Insalata di arance, finocchi e melograno)

Kolorowa sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem, podana z aromatycznym dressingiem na bazie oliwy extravergine, octu balsamicznego i syropu z agawy. Szybki i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Smacznego!

****

L'insalata di arance, finocchio e melograno è un contorno facile da preparare, leggero, perfetto a pranzo o cena. Servite l'insalata con il dressing a base di olio extravergine d'oliva, aceto balsamico e sciroppo d'agave. Buon appetito!




SKŁADNIKI

1 koper włoski
1 pomarańcza 
1 granat
3 łyżki oliwy extravergine
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy
koperek do dekoracji
czarny pieprz


****


INGREDIENTI

1 finocchio
1 arancia
1 melograno
3 cucchiai di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaio di aceto balsamico
1 cucchiaio di sciroppo d'agave
finocchietto
pepe



PRZYGOTOWANIE

W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy extravergine, 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę syropu z agawy. Ocet balsamiczny możemy zastąpić octem jabłkowym.


****


PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1 cucchiaio di aceto balsamico e 1 cucchiaio di sciroppo d'agave.





Pomarańczę obieramy, pozbawiamy błonek i dzielimy na cząstki.
Koper włoski kroimy w bardzo cienkie plasterki.


****

Sbucciate l'arancia e privatela delle estremità. Tagliatela a fettine sottili. Intanto tagliate a fettine sottili anche il finocchio.




Na talerzu układamy koper włoski, cząstki pomarańczy i pestki z granatu. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, oprószamy świeżo startym pieprzem i dekorujemy koperkiem. 


****

A questo punto potete creare la vostra insalata. In una versate il finocchio, l'arancia, il melograno a spicchi e il dressing. Servite l'insalata con una spolverata di pepe macinato fresco e finocchietto fresco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger