3.2.17

Risotto z kremem z marchewki i gorgonzoli (Risotto con crema di carote e gorgonzola)





SKŁADNIKI

250 g ryżu do risotto 
100 g sera gorgonzola
5 marchewek
2 szalotki
150 ml białego wina
40 g masła
parmezan
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

250 g riso
100 g di gorgonzola

5 carote
2 scalogni
150 ml di vino bianco
40 g di burro
parmigiano
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości. Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 3/4 bulionu, który wykorzystamy do przygotowania risotto. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek.
  2. Szalotki kroimy w kostkę. 
  3. W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Do ryżu dodajemy krem marchewkowy. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. 
  4. Risotto zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszamy. Risotto przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
  5. Przed podaniem risotto oprószamy czarnym pieprzem.

****

PREPARAZIONE
  1. Sbucciate le carote, poi tagliatele a dadini. Riempite una pentola con 1 litro d'acqua, portatela a bollore, salatela e poi versate le carote. Cuocetele fino a farle ammorbidire. Dopo la cottura tenete da parte l'acqua di cottura. Frullate le carote per ottenere il purè, utilizzando 1/4 dell'acqua di cottura.
  2. Tritate finemente gli scalogni.
  3. In un tegame sciogliete 10 grammi di burro con 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete gli scalogni e lasciate cuocere. Unite il riso e fatelo tostare per 1-2 minuti. Bagnate il riso con il vino bianco, che lascerete evaporare. Aggiungete la crema di carote. A questo punto aggiungete progressivamente il brodo caldo. Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta.
  4. Una volta pronto il risotto, spegnete il fuoco. Aggiustate di sale e pepe. Aggiungete la gorgonzola tagliata a dadini e il burro rimasto. Mescolate bene il tutto. Coprite il risotto e lasciatelo per circa 5 minuti.
  5. Servite il risotto con una spolverata di pepe macinato fresco.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Z kremem z marchewki? Bardzo ciekawy pomysł! Wygląda podobnie jak z puree z dyni, a jednak to jest marchewka. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Julio :) Masz rację, puree wygląda jak z dyni, ale tym razem padło na marchewkę ;) marchewka dodała słodyczy i cudnego koloru, a gorgonzola pikantności. Polecam Ci przepis, bo jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger