2.2.17

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto)




SKŁADNIKI 

500 g filetów z dorsza
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 l bulionu warzywnego
150 ml śmietany
2 łyżki mąki
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz

****

INGREDIENTI

500 g di filetti di merluzzo
1 cipolla
1 uovo
3 cucchiai di pangrattato 
2 l di brodo di verdure
150 ml di panna
2 cucchiai di farina
aneto
prezzemolo
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Filety z dorsza i cebulę mielimy. 
  2. W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy. 
  3. Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy je na wrzący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu.
  4. Śmietanę roztrzepujemy z mąką, aby nie powstały grudki. Powoli wlewamy do gotującego się bulionu, nie przerywając mieszania. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut.
  5. Do ugotowanego sosu wkładamy pulpety. Całość gotujemy ok. 2-3 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Frullate il pesce e la cipolla.
  2. In una ciotola versate il pesce, la cipolla, il pangrattato, l'uovo e il prezzemolo tritato. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.
  3. Iniziate a formare le polpettine. Versate le polpettine nel brodo bollente. Lasciate cuocere le polpettine per circa 10 minuti. Quando le polpettine saranno pronte, tirare via.
  4. In una ciotola mescolate la panna con 2 cucchiai di farina. Successivamente aggiungete la panna nel brodo caldo e lasciarla cuocere per circa 3 minuti. A questo punto aggiungete l'aneto tritato.
  5. Per ultimo versate le polpettine all'interno del sugo. Lasciate cuocere le polpettine ancora per 2-3 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz! pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają i pewnie rewelacyjnie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Aniu za komentarz i odwiedziny :) pulpeciki wyszły rewelacyjne, polecam :) uściski :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger